Mobistar en Cropland brengen mensenmassa’s in kaart

Mobistar en Cropland werken in opdracht van Stad Antwerpen aan de veiligheid van evenementen en de optimalisatie van de werking van verschillende Antwerpse stadsdiensten. De nieuwe big data toepassingen die beide spelers implementeren, zullen de dagelijkse werking van de stad Antwerpen en vooral tijdens de organisatie van grote evenementen significant optimaliseren.

In 2015 voerden Cropland en Mobistar tests uit in verband met crowd monitoring en dit tijdens de Sinksenfoor, het bezoek van de Reuzen en de start van de Tour de France. Ook tijdens het vuurwerk op Nieuwjaarsnacht was er ‘real time’ data streaming naar de commandowagen van de Politie. Mobistar leverde voor alle evenementen de anonieme data en Cropland verwerkte de resultaten in een dashboard en via rapporten. Zo was duidelijk te zien op welk moment er hoeveel mensen zich op welke locatie in de stad bevonden. De inzichten vormden een flinke toegevoegde waarde in de coördinatie van de veiligheid tijdens deze evenementen. De stad besliste daarop om de samenwerking met Cropland en Mobistar te verlengen.

Veiligheid tijdens grote evenementen in de stad

Mobistar en Cropland tekenen present voor een 10-tal evenementen dit jaar, waaronder de Antwerp 10 Miles & Marathon en de Tall Ships Races, waarbij ze de mensenmassa’s in real-time in kaart brengen. Crowd monitoring biedt immers tal van nieuwe mogelijkheden voor Stad Antwerpen en de verdere ontwikkeling van de dienstverlening. Zo wordt onder andere gemeten wat de impact is van de weersomstandigheden op hoe de massa zich beweegt, de drukte op de in –en uitvalswegen naar het evenement worden in kaart gebracht, …

City crowd monitoring

Dagtoerisme, verblijfstoerisme en de organisatie van evenementen hebben een belangrijke economische impact op een stad. De marketing daaromtrent wordt voor steden en gemeenten steeds belangrijker. Crowd monitoring of het meten van aanwezigheid en beweging van groepen mensen is daarin een belangrijk onderdeel geworden de laatste jaren. Nieuwe meettechnieken en ‘big data’ analysetools maken het mogelijk om mobiele toestellen te detecteren en in kaart te brengen.

Data privacy wordt ten allen tijde gerespecteerd

De bronnen voor de analyses zijn anoniem gemaakte verkeersgegevens uit het Mobistar netwerk. De gegevens worden anoniem gemaakt aan de bron en gefilterd via specifieke algoritmes om de regelgevingen met betrekking tot bescherming van de persoonsgegevens ten allen tijde te kunnen respecteren.

Sectoren: 
Deel deze pagina: