Modefilm is in opmars

© Zeb Daemen

Op 15 en 16 oktober krijgt Antwerpen een primeur: voor de eerste keer trekt het modefilmfestival A Shaded View on Fashion Film buiten Parijs.  

Het MoMu - ModeMuseum Provincie Antwerpen en stad Antwerpen ontvingen de zesde editie van het modefilmfestival A Shaded View on Fashion Film (ASVOFF). Dit project sluit aan bij de uitgebreide aandacht die het MoMu besteedt aan modefilms. Zo gaat MoMu3 meets BULO, een video-project door Frederik Heyman en Wout Bosschaert, over de vaste collectie van het museum.
 
Modekortfilm is aan een opmars bezig. Door het toenemend belang van internet zijn video's een alternatief geworden voor de traditionele portfolio's. Social media zorgen voor een razendsnelle verspreiding.
 
Modefotograaf en modefilmmaker Zeb Daemen is opgetogen met de Antwerpse editie van ASVOFF: “Parijs en Londen hoeven niet altijd het epicentrum te zijn. Enkele jaren geleden ben ik op vraag van ontwerpers gestart met het produceren van film en video, om ze via modeblogs te verspreiden. Aanvankelijk maakte ik mijn filmpjes meestal gewoon backstage tijdens een modeshow. Vandaag evolueren ze naar audiovisuele moodboards die in de eerste plaats de gewenste sfeer moeten oproepen. De modefilm heeft het wereldje toegankelijker en aanschouwelijker gemaakt.”

Antwerpenaars maken trailer

ASVOFF werd groot in Parijs dankzij curator Diane Pernet. Voor de Antwerpse editie van het festival maakte het lokale productiehuis Deep Focus de trailer.
 
Guido Verelst (Deep Focus): “Nadat we vorig jaar geselecteerd waren op ASVOFF in Parijs met een kortfilm voor het Flanders Fashion Institute vroeg Diane Pernet ons om deze trailer te maken. Mijn collega Dodi Espinosa en ik draaiden het filmpje integraal in het MoMu. Pernet speelt de hoofdrol."
 
Naast ASVOFF6 is ook het Berlin Fashion Film Festival belangrijk voor de modekortfilm. Lowbudgetfilms figureren er naast dure producties met bekende artiesten of modellen. 
 
Guido Verelst: "In Berlijn kaapten we vorig jaar overigens een Award weg met de video Showroom Belgium - London Fashion Week. In deze film zijn creaties te zien van jonge Belgische ontwerpers en buitenlandse ontwerpers die in Antwerpen zijn afgestudeerd, zoals Cédric Jacquemyn, Alice Knackfuss, Wolf. by Sofie Claes en OMSK.”
 
Vorig jaar maakte Deep Focus een video voor de Flash Winter Collectie van het Antwerpse modehuis Essentiel en onlangs blikte het een derde video in voor het mannenlabel Antwrp.
 


Jimmy Choo

Guido Verelst: “Soms beperkt een modevideo zich tot een making-of van een fotoshoot. Zo draaiden we een korte video voor Jimmy Choo waarin modeblogster Natalie Joos hun nieuwe schoenencollectie in de Antwerpse straten showde.” 
 
“De video maakte deel uit van Jimmy Choo’s Stylemakers, een serie waarin verschillende stijlgoeroes telkens in een andere stad in hun schoenen paraderen. Ook muziekvideoclips worden ingezet om modecollecties in de verf te zetten. Denk maar aan Tom Van der Borghts’ collectie in een clip van het Gentse duo Kenji Minogue.”

A.F. Vandevorst

Art buyer Ingrid Deuss merkt eveneens dat de vraag naar modefilms stijgt: “Emoties zijn vaak makkelijker weer te geven in bewegende beelden. Ik vind het een goede zaak dat fotografen soms cameraman spelen en vice versa. Voor mij is het vooral belangrijk dat iemand consequent zijn eigen stijl neerzet, ongeacht het medium waarmee hij werkt.” 
 
“De film van Dirk Braeckman voor A.F.Vandevorst vind ik erg geslaagd. De vertoning had plaats in de kelder van het imposante Hotel Salomon de Rotschild in Parijs. Na afloop viel het projectiedoek neer. Erachter stonden of zaten een vijftiental modellen, allen met een pony tot onder de neus, net als de danseres in de video. Enkele medewerkers dreven het staande publiek uiteen en maakten zodoende een geïmproviseerde catwalk. Erg knap, al moest een deel van het publiek er wel aan wennen om zijn klassieke zitje op te geven.”

 

Deel deze pagina: