Moderetailer Geert Bruloot pleit voor duurzaamheid

Geert Bruloot, retailer en modefanaat van het eerste uur, trekt al sinds de jaren 80 resoluut de kaart van Belgische mode en merken met een sterke filosofie. De man achter onder andere de befaamde Antwerpse schoenenwinkel Coccodrillo heeft een neus voor ontwerptalent en een uitgesproken visie op mode in de ruime zin. Wie zijn begeestering en vakkennis live wil meemaken, moet gaan luisteren tijdens de Fashion Talks op 16 november. Hier geeft hij alvast een voorproefje.

Geert Bruloot: “Mijn topic op de Fashion Talks? Duurzaamheid, mijn stokpaardje. Willen of niet, de modesector kan niet meer ontkennen dat er een catastrofe aan de gang is. Textiel is de tweede meest vervuilende industrie ter wereld, na olie. De productie van katoen bijvoorbeeld, nog steeds een van de populairste vezels voor kleding, is extreem vervuilend door de pesticiden en de insecticiden die erbij nodig zijn. Polyester is dan weer vervuilend in het gebruik, want bij het wassen komen die synthetische partikels in de oceanen en ons drinkwater terecht. En dan moet je nog bedenken dat we vandaag zó snel kleding weggooien, dat ongeveer 40 procent van de afvalberg wereldwijd uit textiel bestaat. De manier waarop we met kleding omgaan is niet meer haalbaar.”

“De manier waarop we met kleding omgaan is niet meer haalbaar”

“Voor mij maakt dat allemaal deel uit van een grotere kwestie: we maken onze planeet kapot. Dat is allang geen nieuws meer. We wéten het, en toch doen we er maar weinig aan. Veel mensen vinden dat de regering ons moet beschermen tegen de klimaatverandering. Maar we hebben ook zelf een verantwoordelijkheid. Móéten we wel twee keer per jaar met het vliegtuig op reis? Móéten we gaan shoppen op zondag in plaats van, zoals vroeger, taart te eten bij de bomma? Ook voor professionals: zou het echt zo erg zijn als we eens níét naar de biënnale van Venetië zouden gaan, of naar de Dior-tentoonstelling in Parijs? Zouden we dan echt hopeloos verloren zijn? Natuurlijk niet.”

“We zullen het met minder moeten doen. We kunnen daar nu al mee beginnen, uit bezorgdheid voor de draagkracht van onze planeet. Of we kunnen wachten tot het echt te laat is en we geen andere optie meer hebben. Je ziet nu al dat het duur wordt om zo snel, zo veel te blijven consumeren. Leren schoenen zijn vandaag bijvoorbeeld over de hele lijn duurder dan enkele jaren geleden. Dat komt door de strengere regulering op het looien van leer, wat een vreselijk milieu-onvriendelijk procedé is. Gevolg? Je ziet meer alternatieven in de winkels, zoals schoenen van textiel, glittersneakers of leer van lagere kwaliteit dat gelakt wordt.”

“Ik geloof er echt in dat wij, als handelaars en burgers, het tij kunnen doen keren”

“Wat wij, ‘gewone mensen’, kunnen doen? Keuzes maken die ondernemerschap ondersteunen. Door bijvoorbeeld minder kleren te kopen, maar van hogere kwaliteit. Kies eens voor een kleine boetiek met een oprechte filosofie in plaats van steeds dezelfde fast fashion-ketens die je overal ziet. Je kleerkast wordt er ook nog eens origineler door. Het lijkt soms alsof we als consumenten machteloos staan, maar dat is niet zo. Door bewust te kiezen waaraan we ons geld uitgeven, kunnen we echt een kentering veroorzaken. Power to the people, zeiden we eind jaren zestig al. Zo gek is dat niet.”

“Ik geloof er echt in dat wij, als handelaars en burgers, het tij kunnen doen keren. Niemand heeft op zijn eentje de oplossing: de modesector niet, de handelaars niet en de consument ook niet. Maar als we samenwerken, komen we er wel. Daarom zijn initiatieven als de Fashion Talks belangrijk. We kunnen er elkaar ontmoeten, de koppen bij elkaar steken en beslissen dat we het anders willen aanpakken.”

Lees meer
www.fashiontalks.be

Thema's: 
Deel deze pagina: