My Fair Diamond maakt unieke juwelen met ethische diamanten

In Antwerpen zal je geen conflictdiamanten vinden. Het unieke controlesysteem dat typisch is voor de sector in deze stad maakt dat onmogelijk. Maar hoe zit het met de werkomstandigheden in de mijnen waar diamanten worden ontgonnen? My Fair Diamond brengt juwelen op de markt die harde ethische garanties koppelen aan een uniek en oogstrelend ontwerp.

Het verhaal van My Fair Diamond begint bij een onderneming die advies verstrekt aan bedrijven rond ethisch en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Marie d’Huart: “Ik werk als sociaal auditor voor CAP Conseil, het bedrijf dat ik samen met mijn business partner Serge De Backer leid. Ik controleer onder meer de werkomstandigheden in mijnen en fabrieken. Sinds enkele jaren werken we ook samen met bedrijven in de diamantsector voor de rapportage van niet-financiële informatie.”

Uit die ervaringen en uit intensief contact met het Antwerp World Diamond Center (AWDC) bleek dat de belangstelling voor een nieuw businessmodel in de diamantsector groeit. Bij het grote publiek gaan verhalen over conflictdiamanten en witwaspraktijken hun eigen leven leiden. Antwerpen staat sterk op het vlak van controle en compliance, maar kan niet verhinderen dat verhalen die elders in de wereld ontstaan het imago van de sector schaden.

Exacte oorsprong

Marie d’Huart: “We wilden bewijzen dat het anders kan en hebben zelf een onderzoek uitgevoerd naar de ethische, technische en commerciële haalbaarheid van het nieuwe businessmodel dat ons voor ogen stond. Daaruit bleek dat er een grote interesse bestaat bij consumenten om de exacte oorsprong van diamanten te kennen, tot aan de mijn waar de diamant werd ontgonnen. Vreemd genoeg bestond die mogelijkheid nog niet.”

Om het nieuwe businessmodel mogelijk te maken, besloten Marie d’Huart en Serge De Backer om zelf een nieuwe onderneming op te richten: CAP Source. Marie d’Huart: “CAP Source is geregistreerd als diamantbedrijf en erkend door Diamond Office, zodat we zelf diamanten kunnen aankopen. We hebben een partnership opgezet met een aantal actoren die stuk voor stuk ethisch geëngageerd zijn.”

Een van die partners is de ngo DDI (Diamond Development Initiative), werkzaam in enkele mijnsites in Sierra Leone en gesteund door het AWDC. Met de Maendeleo Diamond Standards wil DDI wil arbeiders in artisanale en kleinschalige mijnen uit de informele sector halen en de omstandigheden waarin ze werken verbeteren. Marie d’Huart: “De mijnen waar DDI actief is, blijken goed te werken. Er wordt toegevoegde waarde gecreëerd voor de lokale gemeenschappen en families, er is een eerlijke verloning en we hebben de garantie dat er geen dwang- of kinderarbeid is. Kortom: de ideale oorsprong voor onze diamanten.”

Uniek ontwerp

CAP Source besloot zelf een collectie juwelen op de markt te brengen met diamanten uit Farandu, een artisanale en gecertificeerde mijn in Sierra Leone. Marie d’Huart: “CAP Source was de eerste koper van ethische diamanten uit die mijn. We zijn er zelf naartoe gegaan en hebben zelf de diamanten gekozen en aangekocht. We zijn heel voorzichtig gestart. Voor onze eerste collectie hebben we diamanten voor acht ringen gekocht.”

De juwelen van CAP Source luisteren naar de naam My Fair Diamond, een merknaam die zowel verwijst naar het unieke karakter van elk juweel als naar de ethisch verantwoorde oorsprong van de diamanten. Voor het ontwerp van de eerste My Fair Diamond-collectie deed CAP Source een beroep op StudioNedda, het Antwerpse designbureau van Nedda El-Asmar en Erik Indekeu. Marie d’Huart: “Nedda heeft unieke ringen ontworpen, aangepast aan elk van de acht diamanten. We hebben de ringen van fair mined gold laten maken, om onze steun aan ethische kleinschalige mijnen te beklemtonen. Eén van de ringen werd aangekocht door het Diva-museum en maakt daar nu deel uit van de collectie.”

Antwerpse knowhow

Naast StudioNedda werkten nog tal van andere vakmensen uit Antwerpen mee aan de eerste My Fair Diamond-collectie. Marie d’Huart: “Antwerpen is een must. Hier vind je alle kennis en vakmanschap. Voor de beoordeling van de ruwe diamanten deden we een beroep op Nicole Despiegelaere. De diamanten werden geslepen door Pieter Bombeke, een gerenommeerd slijper die ons project zo boeiend vond dat hij zelf met ons is meegegaan naar Sierra Leone. De ringen werden geproduceerd bij Rayjo en verder verfijnd en gepolijst bij Tesouro. Luc Ceulemans, bekend van het gouden racket van de Diamond Games, heeft de diamanten gezet.”

Voor de tweede My Fair Diamond-collectie, die wordt voorgesteld op de  Intersessional Meeting in Antwerpen, gaat CAP Source weer een stapje verder. Marie d’Huart: “Het wordt een voortzetting van de eerste collectie, met diamanten in nieuwe vormen en dus ook verwerkt in nieuwe modellen. We gaan een veertigtal ringen aanbieden, waaronder enkele modellen in geel goud.” Het principe dat het ontwerp van elke ring vertrekt van de diamant, en niet omgekeerd, blijft overeind. “Je weet nooit vooraf wat een steen in een juweel gaat geven. Wij hebben voor de nieuwe collectie heterogene loten gekocht en willen al die diamanten zelf gebruiken, ook de kleinere of minder perfecte.”

Met de nieuwe My Fair Diamond-collectie willen Marie d’Huart en de talrijke partners in het project verder bouwen aan een nieuwe kijk op de diamantsector. Marie d’Huart: “De stap van advies naar productie was voor ons een groot avontuur. Sommigen verklaarden ons gek en dachten dat het niet zou lukken. Er zijn altijd mensen die niets willen veranderen. Maar we richten ons tot een nichepubliek dat wél verandering wil, en die niche wordt steeds groter. We willen een positieve impact op de hele keten hebben, van de mijn tot de markt. Met My Fair Diamond willen we een betekenisvol verschil maken, vooral voor de mensen die dat het hardst nodig hebben.”

Deel deze pagina: