Nieuwe Angolese president bezoekt Antwerpse diamantsector

Dinsdag 6 juni bracht de nieuwe Angolese President, João Lourenço, een bezoek aan de Antwerpse diamantsector. Angola is de vijfde grootste diamantproducent ter wereld, maar momenteel wordt slechts een deel van deze goederen in Antwerpen verhandeld.

In de diamantwijk wordt het bezoek van de nieuwe Angolese president gezien als een signaal dat Angola de banden met Antwerpen wil versterken. Antwerpen is het belangrijkste handelscentrum voor diamant wereldwijd. 84% van alle ruwe diamant en 50% van alle geslepen diamant wereldwijd passeert via onze stad. Antwerpen is het eerste diamanthandelscentrum dat de nieuwe president bezoekt.

Goed voor Antwerpen en Angola

De diamanthandel is met een jaarlijkse productie van ruim 9 miljoen karaat of 1.1 miljard US$ in waarde erg belangrijk voor Angola. Maar de Angolese ruwe diamant vindt voorlopig nog niet altijd de weg naar Antwerpen. Het feit dat Lourenço aanstuurde op een bezoek aan de Antwerpse diamantsector om te kijken hoe de Antwerpse diamanthandel werkt, kan erop wijzen dat de Angolese overheid hier verandering in wil brengen, zodat een groter deel van hun goederen in de toekomst via de Antwerpse diamantmarkt verhandeld worden. Dit zou niet alleen goed zijn voor Antwerpen maar ook voor Angola zelf. Een rechtstreekse verkoop van Angolese goederen op de Antwerpse markt zou immers niet alleen zorgen voor volledige transparantie in de inkomsten die het land uit de diamantproductie haalt, maar vooral ook voor een correcte, en hogere prijs voor de kostbare grondstoffen.

Bezoek

President Lourenço werd tijdens het bezoek verwelkomd door AWDC Voorzitter, Nishit Parikh en CEO, Ari Epstein en het programma omvatte onder meer een bezoek aan het Antwerpse Diamond Office, de beurs voor ruwe diamanthandel, de Kring, een ontmoeting met Antwerpse bedrijven en een demonstratie van in Antwerpen ontwikkelde diamant-technologie.

 

Lees meer over diamant in Antwerpen

Thema's: 
Deel deze pagina: