Nieuwe app inspireert gebruikers tot ecologisch en duurzaam leven

Duurzaam en meer ecologisch leven? Schitterend idee, maar al te vaak houden we vast aan bestaande gedragspatronen en blijft het bij goede voornemens. Enter Koen Jaspers en Maarten Desmet. De twee gezworen jeugdvrienden ontwikkelden For Good, een gratis app die je ecologische voetafdruk helpt verkleinen. Hun inspiratiebron? De Weight Watchers…

“Ruim 75% van onze ecologische voetafdruk wordt bepaald door drie zaken: hoe we bewegen, wonen en eten”, begint Maarten Desmet. “For Good is de eerste applicatie die deze drie gedragspatronen aan elkaar knoopt. Het uitgangspunt is eenvoudig: alles wat je doet, heeft een impact. Alleen kennen we de concrete gevolgen van een bepaalde keuze niet. Verder zijn we ook niet altijd even consequent: we douchen eerst met koud water maar eten daarna boontjes die ingevlogen zijn vanuit Kenia, allesbehalve ecologisch dus. For Good berekent heel precies de persoonlijke ecologische impact van al je gedrag. We becijferen hoeveel planeten er nodig zouden zijn als iedereen doet zoals jij. Het ideale is dat je een score van minder dan 1 haalt, maar de meeste mensen hebben verschillende planeten nodig…”. 

“Miljoenen mensen die allemaal een klein beetje doen, maken een wereld van verschil”

Meten en weten is één ding, je gedrag aanpassen een ander. Koen legt uit dat For Good hiervoor de mosterd haalde bij Weight Watchers, het bekende bedrijf dat mensen helpt vermageren. “Om te beginnen moet je mensen informeren. Maarten zei het al: For Good berekent in eerste instantie de impact van je huidig gedrag. Maar daar stopt het niet. Je moet mensen ook alternatieven aanreiken. Zodat ze hun gedrag kunnen aanpassen. For Good bevat dus ook een heleboel advies en tips. En tenslotte willen we mensen ook stimuleren om actie te nemen. Daar komt, net zoals bij Weight Watchers, het groepsaspect kijken. Mensen zijn van nature competitief, we vergelijken ons graag met elkaar. Dat spelaspect zet dingen in beweging. Miljoenen mensen die allemaal een klein beetje doen voor het milieu, maken een wereld van verschil.”

Hoe werkt het?

Hoe werkt For Good nu concreet? Koen en Maarten leggen uit dat geïnteresseerde gebruikers vanaf 15 oktober de applicatie gratis (!) kunnen installeren. “Alles wijst zichzelf uit. Mensen gaan dus geen 101 gegevens moeten intikken, anders haken ze af. Een smartphone zit boordevol technologie, die we optimaal gaan benutten. Zo weet het toestel perfect met welk voertuig je jezelf verplaatst. Je mobiliteitsscore wordt dus automatisch geregistreerd. Voor je aankoopgedrag neem je eenvoudigweg een foto van je kasticket.  Een speciale software berekent hoe duurzaam je aankoop is.
 
In een later stadium zal het mogelijk zijn om de klantenkaart van je supermarkt aan de software te linken. Er zitten nog nieuwigheden aan te komen. Zo willen we in For Good ook het ethisch aspect van onze consumptie integreren. Het is de bedoeling na te gaan of de kleren die je op het punt staat te kopen niet door kinderhanden gemaakt zijn.
 
Weet je, het is ons niet om het geld te doen. We willen allebei onze verantwoordelijkheid opnemen voor een duurzame, ecologische wereld. Het klopt dat de ontwikkeling van deze app handenvol geld kost. Daarom voeren we momenteel gesprekken met verschillende bedrijven in het Antwerpse en daarbuiten. We ontwikkelden een dashboard dat weergeeft hoe de voetafdruk van alle medewerkers samen evolueert door het gebruik van de For Good app. Bedrijven maken meer en meer werk van hun duurzaamheidsbeleid en willen daarin graag ook hun medewerkers betrekken. For Good is de ideale tool om op een speelse manier, door middel van uitdagingen en rankings, het menselijk kapitaal te activeren in het verduurzamen van het bedrijf. Op 23 oktober organiseren we nog een fundraising bij de Bank Van Breda. Eén ding is zeker: de app is en blijft gratis voor de gebruiker.”

Sectoren: 
Deel deze pagina: