Nieuwe editie ‘Apps for Antwerp’: naast open data nu ook open services

Binnenkort wordt het misschien mogelijk om met een A-profiel in te loggen op een website of app. Tijdens de tweede editie van ‘Apps for Antwerp’ geeft de stad immers zijn login-service vrij. Dit is de eerste van de open services die de stad voortaan naast de open data ter beschikking stelt van website- en app-ontwikkelaars. 

De stad Antwerpen stelt sinds november 2012 een aantal datasets vrij ter beschikking, de zogenaamde open data (zoals bv. locaties met openbare wifi, fuifzalen, repetitieruimtes, de collectiestukken in Antwerpse musea, data over de maximumsnelheid in straten, de rijrichting en het parkeertarief…). Het aantal datasets is ondertussen sterk gestegen tot 270, en er blijven er bij komen. Met die data kunnen derden apps of websites maken, bv. een app waarmee men het parkeertarief kan opzoeken van een straat of een website waarop men een virtuele rondleiding in een museum krijgt.

Tweede editie ‘Apps for Antwerp’

In december 2012  organiseerde de stad voor het eerst ‘Apps for Antwerp’: een wedstrijd waar een prijs werd uitgereikt voor de beste ontwikkelde app en voor het beste concept op basis van de open data. Nu staat er een tweede editie gepland.
 
Wie een website of app wil maken op basis van een dataset van de stad of waarin de login-service van de stad geïntegreerd is, is welkom op de infosessies op 2 en 9 december. Nadien kunnen geïnteresserden een voorstel op papier indienen. De beste negen voorstellen krijgen de tijd om hun app of website verder uit te werken voor het slotevent in februari 2015, waar de winnaars kans maken op een mooie prijs. 
 
Tijdens de vorige editie van ‘Apps for Antwerp’ gingen de eerste prijzen naar de concepten Vuilbakkes en Enabled for Disabled en de apps Content van A en Het Kloppend Hart van Antwerpen. De tweede prijzen gingen naar  de concepten Pinitag, De stadsgids van de toekomst en Wait Less en de app Antwerpen Antwoordt. Meer uitleg over de concepten en apps vindt u hier.  

Open data en services

De stad stelt bepaalde gegevens - en binnenkort ook services - ter beschikking als open data of services. Dit betekent dat deze gegevens of toepassingen vrij beschikbaar zijn. Iedereen kan ze naar wens gebruiken en herpubliceren, met beperkte regels op het vlak van copyright en patenten. De stad doet dit omdat overheidsdata verzameld zijn met middelen van de gemeenschap. In principe komen de datasets en services dus ook aan die gemeenschap toe. 
 
Zo kunnen geïnteresseerden toepassingen bedenken en uitwerken om onder andere de dienstverlening voor de bewoners te verbeteren, bv. door een overzicht van de glascontainers of vuilbakken te geven. Het voordeel van open data en services is dat iedereen kan meewerken aan een betere dienstverlening. De stad hoeft niet alle apps zelf te bedenken of te produceren. Ook kunnen de stedelijke datasets en services gecombineerd worden met die van andere overheden.
 
Info en inschrijven op opendata.antwerpen.be 

Deel deze pagina: