Nieuwe initiatieven WERKloket en #werkplekvrij voor ondernemers en Oekraïense vluchtelingen

Copyright: stad Antwerpen

Bedrijven kijken hoopvol uit naar nieuw personeel om openstaande vacatures in te vullen. De nieuwe vluchtelingenstroom uit Oekraïne biedt zo kansen. Om alle vragen te beantwoorden van nieuwkomers over werken in Antwerpen, opent stad Antwerpen een WERKloket op 11 april. Om nieuwkomers en ondernemers met elkaar te matchen, bundelt VDAB de vacatures online via #werkplekvrij.

5 vragen van ondernemers over werken met nieuwkomers

1. Mogen nieuwkomers uit alle landen starten op de werkvloer? 

Het recht op tewerkstelling hangt af van de verblijfssituatie of de verblijfsprocedure van de nieuwkomer. Op basis van het verblijfsdocument kan je nagaan of je kandidaat mag werken. Op deze pagina lees je meer.

2. Mogen nieuwkomers uit Oekraïne starten op werkvloer? 

In tegenstelling tot andere nieuwkomers, kunnen Oekraïners 'tijdelijke bescherming' aanvragen. Een apart statuut dat de overheid in het leven riep als reactie op de situatie in Oekraïne. Nieuwkomers met dit statuut hebben recht op huisvesting, sociale zekerheid en krijgen toegang tot de arbeidsmarkt. Zij mogen dus in België werken en moeten geen wachttijd doorlopen. Na hun zoektocht naar stabiele huisvesting, en zodra nieuwkomers een ‘bijlage 15’ van de A-kaart hebben, kunnen ze werken. ‘Bijlage 15’ is een onderdeel van een A-kaart. Dankzij deze digitale ‘bijlage 15’ kunnen nieuwkomers sneller aan het werk en een leefloon aanvragen, terwijl de verwerking van de A-kaart nog verder loopt. 

3. Ik bied werk aan, hoe maak ik de job bekend? 

VDAB lanceert de campagne #werkplekvrij om nieuwkomers en ondernemers te matchen. Stel een duidelijke vacature op, meld je vacature via deze site van VDAB en zet achter je functietitel de hashtag #werkplekvrij. Bijvoorbeeld: 'Magazijnier #werkplekvrij'.

Met deze hashtag bij je vacature geef je aan dat nieuwkomers zoals Oekraïners welkom zijn om te solliciteren voor de job. Volgens VDAB staan er meer dan 1.500 van dergelijke vacatures op haar website, ongeveer een vierde daarvan in de provincie Antwerpen. Het grootste deel van die oproepen is voor huishoudhulpen, maar hier en daar valt ook een bedrijf op uit de industriële sector. 

4. Is er steun voor mijn bedrijf? 

Ondernemers die werk aanbieden voor anderstaligen, zoals Oekraïense vluchtelingen, kunnen terecht bij stad Antwerpen: we ondersteunen ondernemers bij vragen rond diversiteit en inclusief ondernemerschap, van vacaturebegeleiding tot coaching op de werkvloer via eigen initiatieven of initiatieven van partnerorganisaties. Zo wil stad Antwerpen ondernemers begeleiden om structurele bedrijfsaanpassingen mogelijk te maken, en tegelijk nieuwe medewerkers te laten groeien. Contacteer stad Antwerpen: work@antwerpen.be. 

VDAB helpt je bedrijf met je uitdagingen rond taal en tewerkstelling. Je vindt alle mogelijkheden op de site van VDAB. 

Met het WERKloket biedt stad Antwerpen een maximale ondersteuning aan Oekraïners met een verblijfplaats in Antwerpen die werk zoeken. WERKloket is elke werkdag open van 9.00 tot 16.00 uur en is gevestigd in Den Bell, Francis Wellesplein 1, 2018 Antwerpen. Meer info over het WERKloket voor nieuwkomers in Den Bell vind je hier.

5. Waar vind ik meer info van stad Antwerpen? 

Op de website www.antwerpen.be/oekraine verzamelt stad Antwerpen alle informatie voor zowel vluchtelingen als hulpverleners en werkgevers. Deze website krijgt een dagelijkse update. 

 

Sectoren: 
Deel deze pagina: