Nieuwe internetrevolutie voor de deur bij Nokia Bell Labs in Antwerpen

Nokia Bell Labs werkt aan de volgende industriële revolutie. Dat heeft het onderzoekslabo gisteren geopenbaard tijdens de Nokia Future X Days, een eendaagse technologieconferentie die de lopende projecten van de Antwerpse tak in de verf zette.

Verschillende toonaangevende stemmen binnen de technologiewereld schetsten er een hoopvolle toekomst, waarin meer connectiviteit ons het leven makkelijker maakt. Die netwerkapparatuur wordt door Nokia onder andere in Antwerpen ontwikkeld. Dat past helemaal in de ambitie van de stad, die naar voorbeeld van het Engelse Bristol een toonaangevende ‘slimme stad’ wil worden. In een slimme stad reiken realtime open data en hoogtechnologische netwerkverbindingen tal van oplossingen aan voor uitdagingen op het gebied van mobiliteit, gezondheidszorg of energiemanagement.

Tipje van de ijsberg

Technologie neemt ons vandaag een pak werk uit handen. Daardoor houden we meer tijd over om andere – leukere – dingen te doen. “Denk aan zoeken via Google, de opkomende buzz rond zelfrijdende auto’s of het gemak van online bestellen via Amazon”, zegt Marcus Weldon, CTO van Nokia Bell Labs en drijvende kracht achter de innovatieve golf bij Nokia. Het onderzoekslabo ontstond uit de recente megafusie van Alcatel-Lucent en Nokia.

De internetrevolutie die we achter de rug hebben, was enkel het tipje van de ijsberg. Die boodschap stond tijdens de Future X Days centraal. Twee evoluties in de netwerkapparatuur maken daarbij het goede weer: de evolutie naar steeds minder latency en die naar steeds meer bandbreedte. Latency is de vertraging tussen de verschillende pakketjes informatie die over een netwerk worden verzonden, bandbreedte is de hoeveelheid informatie die kan worden verzonden. Die omwentelingen gaan bovendien gepaard met een steeds lager energieverbruik en steeds betere mobiele batterijen. “5G staat voor de deur”, aldus Weldon.

"We gaan er als maatschappij enorm op vooruit"

En dat opent heel wat mogelijkheden. Met betere draadloze netwerkverbindingen wordt het immers zinvol om meer apparaten met het internet te verbinden dan enkel smartphones, tablets of computers. Allerhande wearables en objecten die traditioneel niet met het internet zijn verbonden, zoals verwarmingsinstallaties, koelkasten of lichtschakelaars, kunnen met ingebouwde sensors nu ook informatie zenden en ontvangen. De combinatie van die ultraconnectiviteit en de steeds betere verbindingen, luiden volgens Nokia de volgende internetrevolutie in. Die benut eindelijk alle mogelijkheden die de internettechnologie biedt. Weldon: “Technologische revoluties bestaan steeds uit een massale vooruitgang in connectiviteit, gekoppeld aan economische en maatschappelijke omwentelingen. Door de automatisering van quasi alles, gaan we er als maatschappij enorm op vooruit. Eindelijk gebruiken we technologie niet meer enkel om onze favoriete kattenfoto’s te delen via sociale media.”

Slimme steden

Welke zijn sommige van de toepassingen die we volgens de sprekers kunnen verwachten? Smart City expert Paul Wilson gaf voorbeelden uit de Engelse stad Bristol. Met het project ‘Bristol is Open’ heeft Wilson de toon gezet voor andere slimme steden in Europa. “Hulp op afstand voor ouderen met beperkte mobiliteit, slim energiemanagement van gebouwen, ambulances die via eigen wifi en 4G continu gedetailleerde beelden naar het ziekenhuis zenden, straatlichten die spelen met schaduwen en tal van andere toepassingen maken van Bristol een smart city speeltuin”, legt Wilson uit. “De hele stad is programmeerbaar, en dat is goed voor zowel inwoners als innovatieve ondernemers.” De hardste noot om te kraken blijft volgens Wilson het inzetten van technologie om uitdagingen in verkeer en mobiliteit aan te pakken. Maar daarin brengen zelfrijdende auto’s binnenkort misschien verandering.

Volgens Theo Meert van Janssen Pharmaceutica zijn de toepassingen in de gezondheidszorg legio. “Wearables houden zorgvuldig enkele cruciale factoren als hartslag en ademhaling bij. Deep learning modellen (computermodellen die uit enorme hoeveelheden data bepaalde patronen kunnen ontwaren en zichzelf zo voortdurend slimmer maken, red.) – kunnen voorspellen wanneer iemand misschien een hartaanval gaat krijgen. Of ze kunnen het verschil ontwaren tussen een normale hoofdpijn en een hoofdpijn die de voorbode is van een nakende beroerte.”

Naast de duidelijke directe voordelen van de nieuwe technologie, is ook tijdwinst de boodschap. Doordat onze gezondheid beter in de gaten wordt gehouden, kunnen we het aantal bezoeken aan de dokter optimaliseren. Wie thuis een technisch probleem heeft, kan er via een virtual reality bril een expert bijhalen die ons op afstand door de oplossing kan gidsen. En, opnieuw: als slimme auto’s zelf sturen, hebben we de handen vrij om de rit in te vullen met andere bezigheden. Meer tijd om kattenfoto’s te delen, of meer tijd om te werken? Oordeelt u vooral zelf of dat een goede evolutie is.

Sectoren: 
Deel deze pagina: