Nieuwe stadsmarketing zet in op bewoners, bezoekers, bedrijven en brains

Op woensdag 4 maart stelde de stad Antwerpen zijn nieuwe marketingstrategie voor. “Met ‘Atypisch Antwerpen’ willen we de stad beter verkopen in binnen- en buitenland”, zegt directeur marketing & strategie Milan Rutten. “Tegelijk blijven we inzetten op kwaliteitsvolle communicatie met de Antwerpenaars.”

Milan: “Niemand twijfelt aan de enorme troeven van Antwerpen: de economische motor van Vlaanderen, de tweede grootste Europese haven, de grootste (petro)chemische cluster van Europa … Daarnaast mogen we ons de nummer één in de internationale diamanthandel noemen en de modehoofdstad van België. Op bijna elke straathoek vind je creatieve en innovatieve bedrijven. Ook de Universiteit Antwerpen en onze hogescholen zitten in de lift.”

Eén duidelijke boodschap voor vier B’s

“Kortom, Antwerpen heeft alles in huis om het zijn vier B’s - bewoners, bezoekers, bedrijven en brains - naar de zin te maken. Maar we slagen er niet altijd in om die boodschap aan buitenstaanders goed over te brengen. Daarom heeft de stad nood aan een overkoepelende visie om met één duidelijk verhaal naar buiten te treden. Wat onderscheidt Antwerpen van andere steden? Hoe promoten we onze troeven aan de buitenwereld?"

Haven, diamant, winkelen, mode en cultuur

“Samen met het communicatiebureau Duval Guillaume en andere partners werkten we sinds 2014 aan een nieuwe externe marketingstrategie. Uit onderzoek bij onze vier B’s blijkt dat dit onze vijf voornaamste troeven zijn: haven, diamant, winkelen, mode en cultuur. Die troeven vertaalden we naar vier positioneringsthema’s: stad aan de stroom, innovatieve kennisstad, creatieve stad en metropool op mensenmaat." 

Positief effect op werkgelegenheid

"Met ‘Atypisch Antwerpen’ treden we voortaan naar buiten in onze externe marketingcampagnes. Als we meer toeristen, bedrijven en studenten aantrekken, heeft dit een positief effect op bijvoorbeeld de werkgelegenheid in Antwerpen. Natuurlijk blijven we ook, zoals de voorbije jaren, intensief communiceren met de Antwerpenaar over wat er reilt en zeilt in zijn stad.”

Stralende A blijft

“En de stralende A? Die blijft behouden. Daarnaast kunnen onze partners - de ‘ambassadeurs’ van Antwerpen - daar een eigen invulling aan geven. Zo kan de Zoo de ‘A’ in de achtergrond verrijken met een leeuwenkop of mag een jeugdvereniging een andere achtergrondkleur gebruiken. De mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos. En dat geldt eigenlijk ook voor Antwerpen zelf. Dat gaan we de volgende jaren duidelijk maken aan de rest van de wereld.”
 

Sectoren: 
Deel deze pagina: