"Nieuwkomers kunnen aan de slag binnen hun discipline. Een win-win-situatie."

"Stad Antwerpen biedt twintig hoogopgeleide anderstalige nieuwkomers een werkervaring van één jaar bij een stadsdienst. Ze werden gekozen op basis van hun opleiding en werkervaring in hun thuisland. Voor functies op hoger onderwijs- of universitair niveau, is het belangrijk de Nederlandse taal correct te gebruiken. Ze krijgen vanaf dag één taalondersteuning en worden begeleid door een coach." vertelt Zeger Vanbesien, Projectleider HR/diversiteit bij Stad Antwerpen.

"Met dit werkervaringsproject wil de stad de achterstand van nieuwkomers wegwerken en zo de kans op een succesvolle sollicitatie (bij de stad of elders) verhogen.
De kandidaten worden geselecteerd door het agentschap Inburgering en Integratie van de stad (Atlas) en kunnen meteen starten bij een stadsdienst waar hun studies of eerdere werkervaring kan ingezet worden."

"De motivatie bij deze medewerkers ligt hoog. Die is natuurlijk cruciaal. De eerste dagen kruipt er veel energie in het inwerken, het opkrikken van de taalkennis, de vertrouwdheid met het specifieke jargon en de werkcontext. Maar met de juiste coaching lukt het om te groeien in hun job."

"In de loop van het project stelt de stad een vacature open waarvoor ze in aanmerking komen. Uiteraard volgen de nieuwkomers de reguliere selectieprocedure en moeten ze voldoen aan de vooropgestelde eisen. Maar het is logisch dat deze werkervaring hem meer kans oplevert om te slagen bij het solliciteren."

Lees meer over werken met nieuwkomers

Sectoren: 
Deel deze pagina: