Omscholen tot diamantslijper: 7 cursisten beginnen aan stage

Een diamant slijpen vergt heel wat competenties, inzicht en vooral veel geduld en concentratie. Hoewel gloednieuwe technologie het slijpproces deels automatiseert, blijft het beroep van diamantslijper cruciaal in de Antwerpse diamantsector. Daarom werd dit voorjaar een cursus ‘Van ruw naar briljant’ gelanceerd. De deelnemers ronden op 15 juli hun opleiding af en beginnen daarna aan een stage bij een diamantbedrijf. Drie van hen komen terecht in de slijperij van Mac Precious Stones.

“Diamantslijpen is een precisiewerk waarbij je aandacht geen moment mag verslappen”, legt Suchowolski uit. Samen met zijn broers vormt hij de derde generatie van het familiebedrijf Mac Precious Stones. “Een briljant heeft 57 facetten en elk daarvan moet precies goed geslepen zijn om tot een optimale zuiverheid en weerspiegeling te komen. Met een zo hoog mogelijk gewicht natuurlijk, want dat bepaalt de waarde van de diamant. Slijpen blijft voor een groot stuk handwerk, een taak voor goed opgeleide vakmensen.”

Stage met het oog op vast werk

De cursus ‘Van ruw naar briljant’ is bedoeld om een nieuwe instroom te creëren van zulke goed opgeleide mensen. Vanaf eind augustus beginnen drie deelnemers die geslaagd zijn voor de cursus aan een stage bij Mac Precious Stones. De bedoeling is dat ze na zes maanden vast in dienst worden genomen. “Tijdens die eerste maanden krijgen ze intensieve begeleiding en ondersteuning van onze eigen slijpers”, zegt Joachim Suchowolski. “Als diamantslijper heb je toch een paar jaar ervaring nodig voordat je echt zelfstandig kan werken. Tijdens de cursus is er al veel aan bod gekomen, maar diamantslijpen is vooral iets waar je ervaring bij nodig hebt.”

“Een diamantslijper moet geduld hebben en eindeloos nauwkeurig zijn”

Precisiewerk

“Ik heb enkele jaren geleden dezelfde cursus gevolgd. Dus weet ik dat ze een goede basis is, maar dat het echte werk daarna pas begint”, lacht Suchowolski. “Daar hebben we rekening mee gehouden bij de selectie van ‘onze’ stagiairs. Ze zijn alle drie geslaagd voor testen tijdens de cursus, maar voor ons was vooral hun motivatie en ingesteldheid belangrijk. Een diamantslijper moet geduld hebben en eindeloos nauwkeurig zijn. En niet in een kramp schieten als je een fout maakt.”

Nieuwe generatie voor een oud beroep

“Mac Precious Stones is een familiebedrijf dat is opgericht door mijn grootvader, Jacques Suchowolski. Het was mijn vader die aan de handel in edelstenen een diamantslijperij heeft toegevoegd. In de generatie van mijn vader en grootvader kozen meer mensen voor het beroep van diamantslijper. Maar nu is er echt nood aan jong bloed. Deze cursus kwam er dus op het juiste moment. We hopen dat de cursisten na hun stage nog lang bij Mac Precious Stones zullen blijven.”

 

De cursus ‘Van ruw naar briljant’ is een initiatief van het Fonds voor Diamantnijverheid, HRD Antwerp, Antwerp World Diamont Centre, de stad Antwerpen en VDAB.

 

In voorjaar 2020 is een nieuwe opleiding ingepland. Juweliers en diamantairs op zoek naar slijpers kunnen contact opnemen met yves.bollekens@rvd.be
Sectoren: 
Deel deze pagina: