“Ondernemen als student: probeer het gewoon”

Ondernemerschap stimuleren, dat was het doel van de Entrepreneurial Kickoff 2018. Zo’n 700 studenten, docenten en jeugdwerkers kregen op dinsdag 9 oktober een stevige portie inspiratie in AP Hogeschool Campus Spoor Noord. Op het menu stonden workshops, ontmoetingen met jonge ondernemers en enkele gepassioneerde sprekers. 

“Ondernemen is de toekomst”, stelde Maïra Finizola e Silva, vrijwilligster bij SINC. Die studentenorganisatie stimuleert jong ondernemerschap. SINC maakt deel uit van TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE,  de organisatie achter de Entrepreneurial Kickoff. Andere partners zijn de AP Hogeschool, de Karel de Grote Hogeschool, UAntwerpen, stad Antwerpen, Voka en BAAS. “Wij zetten aan tot ondernemen in de brede zin.” Haar collega’s Mathias De Bock en Kim Matthyssens beaamden dat: “Ondernemen betekent niet vanzelfsprekend dat je ook zelfstandige wordt. Ook in een groot bedrijf kan je ondernemerschap aan de dag leggen.”

Deuren openen

Jongeren met ondernemerszin kregen op de Entrepreneurial Kickoff een forum om hun product of dienst voor te stellen. Van amateurisme was geen sprake, getuige de professioneel ogende folders, presentaties en logo’s. Katrien Verlaet pakte uit met make-up voor mannen onder de naam FERM. “Aan produceren ben ik nog niet toe, maar hier doe ik een marktonderzoek om te ontdekken wat aanslaat bij dit publiek. En dit is ook een ideale plek om te netwerken.” Dat beaamde ook Benjamin Stuer. Samen met drie andere industrieel ingenieurs in spe ontwikkelde hij Velusta. “Wielrenners hebben bij valpartijen vaak last van diepe schaafwonden aan de heup. Om dat te voorkomen, ontwikkelden we een beschermende patch die je op de koersbroek aanbrengt.”

“Vorig jaar stonden we hier nog aan de andere kant”, lachte collega Jarid Janssens. “En nu zijn we erbij als ondernemers.” “We hopen onze naambekendheid hier te vergroten en de juiste personen tegen het lijf te lopen”, pikte Benjamin in. “Zo maakten we al een afspraak om binnenkort over onze verzekeringen te praten.” Even verderop pakten Charlotte Coopman en Charlotte Bruyns uit met Brunotte, hun merk van handgemaakte sjaals en hoofdbanden. Editie 2018 is niet hun eerste Entrepreneurial Kickoff, blikte de ene Charlotte terug. “We hebben het event jaar na jaar zien groeien. Hier aanwezig zijn heeft al heel wat deuren geopend. Je legt hier gewoon een boel interessante contacten.”

“Vorig jaar stonden we nog aan de andere kant, nu zijn we erbij als ondernemers.”

Ecosysteem bloeit

In zijn bevlogen key note speech brak Omar Mohout tijdens de slotshow een lans voor start-ups. De auteur, adviseur en hoogleraar hield het jonge publiek voor dat “ondernemerschap de beste leerschool is voor de rest van je leven.” Zijn presentatie maakte duidelijk dat we leven in een tijd waarin start-ups volop profiteren van technologische mogelijkheden, ondersteuning en aangepaste regelgeving. “Iedereen kan vandaag ondernemer worden, het ecosysteem voor start-ups bloeit als nooit tevoren.”

Just do it

Alexander Van Laer, mede-oprichter en CEO van Poppy, zag zijn toehoorders liever vandaag dan morgen met een eigen onderneming starten. “Just do it. Denk niet te veel na over je idee, want dan begin je er waarschijnlijk toch niet aan. Ook nadat je de sprong waagde, kan je nog bedenken hoe je zal landen.” Daarin werd hij volmondig bijgetreden door Tom Braekeleirs, directeur van BlueHealth Innovation Center, een vzw die inzet op de digitale transformatie in de gezondheidszorg. “Het verschil tussen start-ups en grote multinationals? Start-ups beginnen niet over de moeilijkheden, die proberen het gewoon.”

Minder risico’s

Dat de stad Antwerpen de Entrepreneurial Kickoff mee organiseert, is niet vreemd, stelde projectleider student-ondernemerschap Marie Schoeters. “Antwerpen zet sterk in op de ondersteuning van starters en het creëren van een ondernemersvriendelijk klimaat. We willen jongeren tonen dat er heel wat partners zijn die hen kunnen helpen bij het opstarten van hun eigen onderneming. Doen ze dat als student, dan lopen ze minder risico’s. Het is sinds kort ook fiscaal interessanter en er is een pak ondersteuning mogelijk. Onze boodschap is dan ook: probeer het gewoon.”

Voor meer informatie kijk op: TAKEOFFANTWERP.

Ook zin om te ondernemen? Boek een startersgesprek en ontdek wat Antwerpen te bieden heeft voor jonge ondernemers.

Boek een startersgesprek

Thema's: 
Deel deze pagina: