One Armed Man houdt expo

Tegenover de artiesteningang van de Borgerhoutse cultuurtempel De Roma bevindt zich Atelier Dop: een imposante werkloft waar sinds 2013 tien creatieve professionals aan de slag zijn. 

Jens Pieters, Sofie Jaspers en Ine Pieters zetten hun schouders onder DOP. Met veel goesting en creativiteit.
Ine Pieters (performance kunstenaar): “We werkten alle lange tijd met z’n drieën samen en beseften dat we ons meer zouden kunnen ontplooien als we ook dezelfde ruimte zouden delen. Samen met Studio Start vonden we deze loft. Omdat de ruimte te groot was voor ons drieën, zochten we zeven loftgenoten, mensen met creatieve beroepen die onze passie voor het artistieke delen. Sindsdien heeft iedereen hier zijn eigen werkplek en proberen we zoveel mogelijk de symbiose op te zoeken.”
Sofie Jaspers (fotografe): “Die permanente kruisbestuiving houdt in dat we elkaar feedback geven en inspireren, maar ook dat we geregeld workshops of kleine tentoonstellingen organiseren.”
Het paradepaardje van Atelier Dop is One Armed Man, het geesteskind van grafisch ontwerper Jens Pieters, dat mee geadopteerd werd door de twee anderen. Vorig jaar organiseerde Jens al een eerste, embryonale versie.

One Armed Man

Jens Pieters (grafisch vormgever): “Initieel wilde ik gewoon een boekje maken: een verzameling van grafische kunst van mezelf en een aantal collega’s, dat ik zou uitgeven op 250 exemplaren. De voorstelling ervan wou ik doen in een museale ruimte. Dat werd de Winkelhaak. In plaats van één dag, gaven die me plots vier weken. Het evenement evolueerde zelfs naar een echte expo van zes weken. Achteraf vroegen de kunstenaars onmiddellijk of er een tweede editie zou komen. Omdat we wisten wat een gigantisch werk dat meebracht, zijn Ine en Sofie er mee ingestapt en hebben we in maart van dit jaar de vzw Dop Platform opgericht. De versie van vorig jaar was in feite het pilootproject. De One Armed Man 2014 wordt de eerste officiële. Het hele project is nu een wezenlijk onderdeel van onze onderneming.”

Professioneel naar buiten komen

One Armed Man is een kunstexpositie van vier weken met werk van 45 kunstenaars: fotografen, beeldend en grafisch kunstenaars, performance artiesten en dansers. Het evenement loopt van 6 september tot 5 oktober in de oude kapel van het Groen Kwartier, het voormalige Militaire Hospitaal, onder de noemer 'The Year 2525'. “Door de 'hippe uitstraling', de aparte locatie en ook door de organisatie van verschillende evenementen willen we bezoekers lokken die misschien initieel niet geïnteresseerd zijn in kunst. We proberen met One Armed Man een visitekaartje te zijn voor kunstenaars. We tonen hoe het zou moeten zijn om als kunstenaar op een professionele manier naar buiten te komen.”

Clichés doen vervagen 

Sofie: “Kunstenaars krijgen vaak geen plaats of zelfs amper respons van de galerieën. Daar hebben ze nog geen naam en faam genoeg voor. Wij creëren een platform dat iedereen gelijk stelt, en barrières doorbreekt. Tegelijk proberen we drempelverlagend te zijn. We lokken het publiek naar een spectaculaire locatie om ze op die manier kennis te laten maken met de kunstenaars in de expo. Wij maken ook geen onderscheid tussen jong en oud. Er zijn oudere kunstenaars die nog nooit naar buiten zijn gekomen met hun werk, terwijl ze soms heel getalenteerd zijn. Die belanden dan in het hokje van de amateurkunsten, terwijl dat niet hoeft. We proberen met ons project al die clichés te doen vervagen.”
Ine: ”Veel podiumkunstenaars voelen zich opgesloten in hun eigen niche. Het wordt juist interessant als je performance gaat combineren met fotografie of met poezie. Ik vind het heel leuk om met mensen samen te werken uit andere sectoren, om dingen te creëren die niet zo vanzelfsprekend zijn.”

Groeipijnen

Een vzw runnen heeft financiële en organisatorische consequenties, waar Sofie zich helemaal in onderdompelt. “Een constant leerproces voor ons. Work in progress dat ongelooflijk moeilijk is. Je moet eigenlijk al een organisatie zijn die zich bewezen heeft, voor je eender welke subsidie of sponsoring krijgt. We kregen wel steun van SMartBe en het district Antwerpen. Het gaat om symbolische bedragen, maar ze zijn toch welkom. Het Groen Kwartier hielp ons met de locatie. We maken een professioneel kader voor andere kunstenaars, maar het duwtje in de rug krijgen we voorlopig nog onvoldoende.”
Ine: “Studio Start heeft ons geholpen bij de oprichting van de vzw en bij het opstellen van de subsidiedossiers. Daar komen zo veel regeltjes bij kijken, dat je door het bos de bomen niet meer ziet, zeker als kunstenaar. Regeltjes verstrengen ook voortdurend. Je wordt gecontroleerd tot op het bot, vaak door mensen die er niks van kennen. Veel overheden zien je als kunstenaar nog altijd een luis in de pels. Hoeveel mensen geven het daardoor niet op?”
Jens: “Maar wij zetten dapper door. Dankzij de samenhorigheid van het team, dankzij onze gemeenschappelijke passie voor de kunst. We willen bruggen bouwen, ook tussen de verschillende initiatieven, want er zijn er zoveel op kunstgebied. Als we de krachten kunnen bundelen, en professionaliseren, waarom dan niet elk jaar in september een soort van verlenging van de Zomer van Antwerpen? Overal in Antwerpen kunst. Dop Platform heeft nog veel dromen.”
 

Expo

Met maar liefst 50 kunstenaars (geselecteerd uit onze open call) die allen werk tonen rond het thema Monsters vult One Armed Man de Oude Beurs in Antwerpen. Ontdek alles over de expo op onearmedman.be

Meer info

Deel deze pagina: