Ontwikkeling van ecologisch schoonmaakproduct YOKUU, met steun van de stad

YOKUU - schoonmaken met goede bacteriën | innovatief product ontwikkeld met steun van de stad

In de strijd tegen Covid-19 riep stad Antwerpen vorig jaar bedrijven op om slimme oplossingen met een positieve impact op de veranderende samenleving en economie tot producten uit te werken. Probibel, een Antwerpse start-up, diende een uniek circulair schoonmaakconcept in onder de naam YOKUU, waarbij goedaardige microben worden ingezet tegen hardnekkig vuil en slechte microben. Het project kreeg financiële ondersteuning van de stad om dit circulaire product verder te ontwikkelen en een volledige productlijn uit te werken.

Half februari kaapte deze start-up ook nog eens de Unizo-prijs “starter van het jaar 2020" in provincie Antwerpen weg, omdat hij met zijn passie en gedrevenheid een uniek product ontwikkelde dat beantwoordt aan de verwachtingen van onze maatschappij op gebied van ecologie. Joris Jansen zet in op duurzaamheid als sleutel tot innovatie.

Op zoek naar natuurlijke en recycleerbare schoonmaakproducten

Joris Jansen, industrieel ingenieur in biochemie, was er reeds lang van overtuigd  dat het waanzin is om nog in single-use plastic verpakte schoonmaakproducten te produceren. De schoonmaakproducten bestaan immers voor 90% uit water dat nodeloos getransporteerd wordt. Ze benadrukken bovendien allemaal het doden van 99,99% van de bacteriën, daar waar het omgaan met microben nu net een noodzakelijke en radicale shift nodig heeft in onze leefomgeving.

Dat was de motivatie van Joris Jansen om in november 2019 te starten met YOKUU: schoonmaakparels met goede bacteriën uit de natuur die de strijd aangaan met slechte microben en hardnekkig vuil.

Recycleerbare producten in de markt zetten met steun van stad Antwerpen

Joris Janssen diende zijn project in bij stad Antwerpen en werd één van de 7 bedrijven die samen één miljoen euro kregen om slimme en innovatieve oplossingen uit te werken tot nuttige producten of diensten.

Met die steun kon Joris Jansen het merk YOKUU op de markt brengen.  De stad begeleidt hem bij het verder uitwerken van een YOKUU productielijn. Het eerste product werkte aanvankelijk via een verstuiver en kon slechts kleinere oppervlaktes schoonmaken. Nu werkt YOKUU aan de verdere ontwikkeling van schoonmaakproducten voor vloeren en badkamers.

“Met YOKUU wil ik een positief effect realiseren op onze planeet, niet alleen door minder gebruik van plastic en besparing op transport van water, maar ook door de band met de natuur te herstellen.” Joris Jansen

Met de oproep naar Antwerpse bedrijven om slimme oplossingen met een positieve impact uit te werken, wil de stad toekomstbestendige economie ondersteunen. De stad helpt digitale of circulaire oplossingen van deze bedrijven verder mee ontwikkelen.

Meer lezen over de producten van YOKUU.

Thema's: 
Deel deze pagina: