Opleiding diamantbewerking voor jongeren geeft sector garanties voor toekomst

Foto: Jonas Roosens

Om de toekomst van Antwerpen als hoofdstad van de diamant te versterken en om de tewerkstellingskansen voor Antwerps talenten te verhogen, engageert stad Antwerpen zich om de opleiding Diamantbewerking te ondersteunen.

Antwerpen en diamant, die combinatie staat voor een rijke, indrukwekkende en unieke geschiedenis. Al meer dan 550 jaar worden diamanten verhandeld in de stad.

Frederik Mulier van Belgium High Quality Diamonds vertelt: “In de diamantwereld is Antwerpen nog steeds een relevant label. ‘Cut in Antwerp’ betekent iets wereldwijd. Maar er wordt in Antwerpen vooral veel diamant verhandeld. Slechts een beperkt percentage wordt hier bewerkt. Daar zit nog een grote groeimarge op.”

Natuurproduct

“Diamanten hebben altijd tot mijn verbeelding gesproken. Tijdens mijn opleiding en latere carrière is die passie en bewondering voor dit natuurproduct alleen maar groter geworden. Diamant is het hardste materiaal ter wereld, dat zich over miljoenen jaren heeft gevormd. Maar het is tevens ook zo broos. Wanneer je tijdens het slijpen een fout maakt, is er geen wondermiddel om die te corrigeren zonder gewichtsverlies van de steen. Een timmerman neemt een nieuwe plank wanneer hij een fout heeft gemaakt. Bij diamant is dat onmogelijk.”


Foto: Frederik Mulier

De opleiding

“Tijdens mijn opleiding leerde ik vooral nog diamant snijden op de oude manier. Dat slijpen zelf is nog niet zoveel veranderd, maar tegenwoordig komt er nog wel wat technische kennis bij. Zo moet je digitale plannen voor het ontwerp kunnen lezen. De afwerking moet tegenwoordig ook nog fijner. Tijdens de opleiding ontdek je dan ook al snel of je het geduld en het streven naar perfectie in je hebt. Maar als het lukt kan je een ambacht die niet iedereen gegeven is.” 

Uniek in Europa

Bij een unieke positie als diamantstad hoort natuurlijk een unieke opleiding. Het Stedelijk Lyceum Eilandje-Cadix in Antwerpen biedt als enige in Europa deze opleiding aan op secundair niveau. Lessen beginnen op 1 september.

De opleiding 'Diamantbewerker' is een initiatief van het Fonds voor Diamantnijverheid, Antwerp World Diamond Centre (AWDC), en de stad Antwerpen. 

Lees meer over de Antwerpse diamantsector.

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: