Opleiding op de werkvloer. Hoe pakt een maatwerkbedrijf het aan, samen met stad Antwerpen.

Maatwerkbedrijf Arop

De arbeidsmarktkrapte zorgt voor personeelstekort in elk type bedrijf. Ook bij maatwerkbedrijven. In Antwerpen hebben veel maatwerkbedrijven een lange staat van dienst, het personeel dus ook. De vergrijzing aanpakken en nieuwe medewerkers vinden, dwingt maatwerkbedrijven tot creativiteit. Al kunnen ze rekenen op steun van stad Antwerpen. Met het project 'In Between' realiseert Arop een opleidingsomgeving in hun productiehal. Laat je inspireren door dit en 6 andere projecten, gerealiseerd met steun van de stad.  

Zelfs bij een vaak zeer kwetsbare groep van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt vermindert de instroom naar het maatwerkbedrijf. Een samenwerking met een school is een voor de hand liggende oplossing. Maar het is meer dan een rondleiding organiseren voor leerlingen, daarom start ‘In Between’.

Trager werken om sneller te groeien

Leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs De Ark zullen klasstages volgen in een realistische werkomgeving.

“Een deel van de productiehal hebben we omgevormd tot een kleine fabriek in fabriek. De productielijn is kleiner, beperkter en loopt langzamer." - Luc Jannes, maatwerkbedrijf Arop.

"Op die manier focussen we op leerprogressie van de leerlingen. Voor ons als bedrijf biedt het project de ideale laagdrempelige kennismaking met de leerlingen en we kunnen ze begeleiden naar een vaste werkplek bij ons of een ander maatwerkbedrijf,” zegt Luc Jannes  van Arop.

Samen met stad Antwerpen

In totaal kunnen 50 leerlingen klasstages volgen, een groot aantal dat nog uitgebreid kan worden naar andere doelgroepen. De productiehal en een klaslokaal zouden tijdens de vakantiemaanden ook gebruikt kunnen worden als opleidingsomgeving voor werkzoekenden. Het maatwerkbedrijf kan voor financiering van dit project rekenen op stad Antwerpen. Een positieve werkervaring voor jongeren uit BUSO, snelle aansluiting op de arbeidsmarkt en het belang van lerend werken, zijn doorslaggevende argumenten.

Zeven projecten

Afgelopen zes maanden kregen zeven projecten samen 278.000 euro steun van stad Antwerpen. Als regisseur sociale economie stimuleert en ondersteunt stad Antwerpen samenwerkingen binnen de sociale-economiesector en partnerschappen met bedrijven uit de reguliere economie.

  • Creëert je project extra arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?
  • Bevordert je bedrijf de doorstroom van werknemers uit een sociaal economiebedrijf naar het gewone bedrijfsleven?

Informeer je over de steun van stad Antwerpen voor je project 

  1. Digitalisering bij maatwerkbedrijf ACG.

Digitalisering is een must. Voor veel bedrijven is het digitaliseren van hun archief een te arbeidsintensieve taak. Bovendien valt het proces makkelijk op te splitsen in eenvoudige deeltaken voor 9 medewerkers van maatwerkbedrijf ACG. De nieuwe digitale vaardigheden versterkt de medewerkers in een job in de reguliere economie.

  1. Samenwerking tussen Werkmmaat vzw en Fietsen De Geus.

De fietssector groeit exponentieel. Om te voldoen aan de vraag naar deskundig opgeleide fietsmonteurs en herstellers, werken Fietsen De Geus en vzw Werkmmaat samen.

  1. Productie van medische zorghulpmiddelen van Yacura door maatwerkbedrijf Kunnig.

De Blijfstoel is een innovatief hulpmiddel voor de verzorging voor kinderen met een motorische onrust. Nu de internationale interesse voor het product groeit, kiest het bedrijf Yacura voor lokale samenwerking met maatwerkbedrijf Kunnig voor de verpakking, voorraadbeheer en order picking.

  1. FOOD-afdeling bij maatwerkbedrijf Kunnig.

Er is een tekort aan horecapersoneel. Om verschillende medewerkers van het maatwerkbedrijf klaar te stomen voor zo’n job loopt een onderzoek rond de opstart van een FOOD-afdeling. In de afdeling zou gewerkt worden aan verpakking en verwerking van groenten en fruit, in nauwe samenwerking met vlakbij gelegen groothandelsmarkt.

  1. Personeelstekort aanpakken bij Kringwinkel

De wijk Stuivenberg kampt met een hogere werkloosheidsgraad dan elders in de stad. Tegelijk zoekt Kringwinkel Antwerpen voor haar nieuwe vestiging daar, personeel. Samenlevingsopbouw en Kringwinkel Antwerpen starten een project op maat van de buurt om hierop een antwoord te formuleren

  1. Circulair Naai.punt van Posthof vzw

In dit naaipunt zullen 6 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kledij verstellen, naaiwerk uitvoeren en naai expertise delen met anderen.

  1. ‘In between’ stages bij maatwerkbedrijf Arop.

Werkervaring opdoen in een realistische bedrijfssetting, dat is het doel van project ‘In between’ van maatwerkbedrijf Arop. Je las er meer over in het begin van dit artikel.

Ben je zaakvoerder in een sociaal economiebedrijf of een onderneming?

Werk je samen aan een innovatief project dat de doorstroom van werknemers uit de sociale economie naar de reguliere economie bevordert? 

Ontdek hier meer over de steun van stad Antwerpen.

 

Sectoren: 
Deel deze pagina: