PAKT combineert creatief ondernemen met stadslandbouw op dak

Initiatiefnemers Yusuf Yaman, Stefan Bostoen en Ismail Yaman op het dak van PAKT.

Een dak kan veel meer zijn dan een grijs en saai vlak. Dat bewijst PAKT met een daktuin van maar liefst 1800 vierkante meter, midden in de stad. Compleet met tomatenserre, kippenhok, bijen en fruitbomen. Er zwemmen zelfs karpers die voedingstoffen leveren aan waterzuiverende planten. En die tuin staat in nauwe wisselwerking met de creatieve bedrijven op de PAKT-site, vertelt Stefan Bostoen, een van de drie bezielers.

Antwerpen telt meer dan 8000 creatieve ondernemingen, lazen Yusuf Yaman, Ismail Yaman en Stefan Bostoen ooit. Toen beslisten ze om hun idee te realiseren. Met z’n drieën startten ze de transformatie van enkele oude industriële gebouwen. Vandaag huizen op de PAKT-site creatieve bedrijven en organisaties onder de groene daken. “We wilden niet meegaan in het idee dat je zo’n oude gebouwen best afbreekt”, schetst Stefan Bostoen. “Een groot deel van de oorspronkelijke site bleef dan ook overeind. En heel wat originele elementen zoals deuren, lampen en werkbanken vonden hier een nieuw leven. Het is tekenend voor onze cradle-to-cradlefilosofie. We willen zoveel mogelijk hergebruiken. Caffènation brandt hier koffie. De vliesjes van de bonen dienen als bodemverbeteraar voor de daktuin. De oogst vind je bij Kasserol, van oorsprong een groene foodtruck, maar ook bij Caffènation en Standard, dat binnenkort zuurdesempizza’s en salades serveert.”

“We wilden niet meegaan in het idee dat je zo’n oude gebouwen best afbreekt”

Groen is must

Groen in de stad brengen, daar gaat het de drie bezielers om. “Parken alleen volstaan niet om de stad groener en meer leefbaar te maken. De groene invulling van deze site was van in het begin een must. Ondernemen, beleving en groen gaan hier samen. Bovendien laten we stadsbewoners ook zien waar ons voedsel vandaan komt. We willen bewijzen dat je gezonde, lekkere voeding ook in de stad kan kweken en oogsten. En dat doen we, onder meer met onze overheerlijke ‘coeur de PAKT’-tomaten. Als mensen die proeven, zijn ze erg enthousiast. Door hier te kweken en te oogsten, verminder je ook de transporten van en naar de stad.”

“Groen en high tech kunnen perfect samengaan”

De forse daktuin is uiteraard de blikvanger van PAKT. Stefan Bostoen: “Bram, Adje en Sjarel, de geëngageerde mensen achter ’t DAK van PAKT, telen er groenten, kruiden en eetbare bloemen. Die kan je niet alleen nuttigen op de site, maar ook bij horecazaken in de stad. Particulieren kunnen op vrijdagnamiddag hun groenten kopen op het binnenplein. Binnenkort start Kasserol met een winkel waarin dat elke dag kan. Ook The Jane, dat naast PAKT ligt, heeft hier een eigen stuk daktuin en een testkeuken. Buurtbewoners met groene vingers huren een vierkante meter waarop ze eigen groenten kweken. Ze genieten ook van de eieren van de kippen en de tomaten uit de serre. En ze kunnen groene workshops volgen.”

Beleving

Maar PAKT is meer dan de daktuin en de creatieve bedrijven, waarvan er nog slechts enkele kunnen bijkomen. Met een Cambio-standplaats wil PAKT inzetten op andere mobiliteit. “En we dromen van onze eigen elektrische PAKT-auto’s”, aldus Stefan Bostoen. “Maar waar we vooral over waken, is de beleving op de site. Om onze filosofie uit te dragen, moeten mensen die in de praktijk zien en voelen. En moet je hen dus naar hier krijgen. Door een leuke ontmoetingsplaats in de stad te zijn. Maar ook door de organisatie van dagevenementen, iets waar we ons in de toekomst nog meer op toeleggen.”

Inspiratie

Aan toekomstplannen is er geen gebrek. “Groen en high tech kunnen perfect samengaan”, vindt Stefan Bostoen. “Daarom hopen we hier de eerste commerciële vertical farm van België te openen. Door ideeën in de praktijk te brengen, kunnen we ook anderen inspireren. Dat merk ik aan de geïnteresseerde vragen die we krijgen van andere ondernemers. Ik heb geen weet van een woonproject met een serre op het dak. Maar ook dat zou perfect mogelijk zijn. Creatief ondernemen in een groene omgeving werkt, dat bewijzen we elke dag. Laatst trok een van de ondernemingen hier een nieuwe werknemer aan. Die temperde zijn loonwensen, gewoon omdat hij graag in zo’n inspirerende omgeving wil werken.”

Op zoek naar een geschikte locatie in de stad?

Thema's: 
Deel deze pagina: