Pittig debat tijdens Winkellocatiemarkt 2017

foto: spryg.com

Vorige week werd in Horta de Winkellocatiemarkt 2017 conferentie georganiseerd. Zo’n 100 deelnemers uit de retail vastgoedsector, financiële wereld en overheden die met vastgoedontwikkeling te maken hebben, kwamen luisteren.

Antwerps Schepen van Middenstand, Mobiliteit en Toerisme Koen Kennis sprak over retail als motor voor de lokale economie. Daarom wil het Antwerpse stadsbestuur optimale omstandigheden creëren met gratis traject coaching voor startende retail ondernemers en begeleiding van potentiële investeerders. Maar ook via matching van aanbieders en pandenzoekers, herbestemming van panden en het proactief aantrekken van winkels en concepten. Ook investeren in slimme mobiliteitsoplossingen, premies voor renovatie van winkelpanden bij wegenwerken en een rechtvaardiger fiscaliteit, horen daar bij.

Integraal Handelsvestigingsbeleid

Eline Horemans van het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemingen, gaf in haar presentatie aandacht aan het Integraal Handelsvestigingsbeleid. De Vlaamse overheid gaat uit van 4 basisdoelstellingen voor visie, planning en vergunningen:

  • een duurzaam vestigingsaanbod voor de detailhandel met focus op hergebruik van ruimte
  • een toegankelijk aanbod voor consumenten
  • leefbaarheid van het stedelijk milieu met versterking van kernwinkelgebieden, functionele mix en grote diversiteit in winkels en het tegengaan van leegstand
  • duurzame mobiliteit, verkeersveiligheid, rekening houdend met wegcapaciteit voor het verlenen van vergunningen.

Pittig debat

Aansluitend volgden in debatformule de beleidsvisies van Aalst en Sint-Niklaas. Filip de Bois (Redevco) en Patrick Aerts (Retail Forum Belgium), spaarden hun kritiek niet op het handelsbeleid van steden en gemeenten. Dat het vestigingsbeleid dat steden hanteren niet altijd in lijn is met de Vlaamse winkelambities werd al snel duidelijk.

De Bois refereerde naar de leegstandcijfers van vastgoedadviseur Locatus n.a.v zijn recente inventarisatie en die door ‘de pers’ niet juist worden gekaderd: “Ruim 20.000 Belgische winkelpanden staan leeg. Op een totaal van 209.000
panden is dat net geen 10 procent”. Redevco heeft over zijn ganse portefeuille - bijna 1.000 huurcontracten, waaronder een 300 tal kleine gelegen in de binnenstad - slechts 0,3 tot 0,7 leegstand.

Patrick Aerts noemde het nieuwe winkelvergunningsbeleid “hersenspinsels van mensen die niet weten waarmee ze bezig zijn”. Volgens Aerts vraagt de retailer niet naar dat nieuwe beleid. Het is voornamelijk administratieve rompslomp in plaats van administratieve vereenvoudiging. In vergelijking met andere landen heeft België een ingewikkeld systeem.

John Terra van Q&A Research & Consultancy ging in op de trends en ontwikkelingen die het retail landschap blijvend beïnvloeden. “We kunnen een aantal belangrijke bewegingen vaststellen”, zei Terra. “21,6 % omzet vloeit af van de randstad naar online verkoop. Consumenten kopen ook steeds meer dichtbij. Dat uit zich in minder winkelen. Als de consument gaat winkelen, kiest hij voor grote winkelsteden. Wat klein is en zwak, verzwakt nog steeds.”

Antwerp Retail Tour in de namiddag

In de namiddag getuigden drie retailers over hun conceptformule, visie en expansieplannen. Het Franse Kiabi, dat sinds kort met fysieke winkels in België is begonnen, het Nederlandse Sissy-Boy en Hema.
Met ‘The Mall of Scandanavia’, het grootste winkelcentrum van Zweden, werd de toekomst van winkelen geschetst. Op het einde van de namiddag was er nog een Retail Tour door Antwerpen. 

 

bron: RetailUpdate

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: