Poort op het Zuid breekt de buurt open

Brederodefeesten - © Raymond Clement

Een handelaarsvereniging kan het verschil maken tussen een saaie, duffe winkelstraat en een bruisende goeddraaiende straat. Neem het voorbeeld van de Brederodestraat. Al jaren bundelen handelaars en horecaondernemers hun krachten in de handelaarsvereniging Poort op het Zuid. De stad informeert u bij het oprichten en onderhouden van een handelaarsvereniging.

Het hoogtepunt van de werking van Poort op het Zuid is het jaarlijkse straatfeest Brederode Feest!.  “Brederode Feest! organiseren we samen met de stad, het district, de scholen, de kerk, de moskee en buurtverenigingen. Zo bereiken we alle bewoners langs verschillende kanalen. Dat verklaart het succes,” zegt voorzitter Herman Van Laeke.

Ondersteuning van de stad en partners

“Wij krijgen logistieke steun van de stad. Nadars, tenten, speeltuigen, kabels, vuilbakken, tafels en stoelen worden door de stad aangeleverd. De stad maakt het event ook bekend via de pers en nieuwe media en zorgt voor de communicatie op het terrein zelf. Onze partners organiseren zelf een activiteit of assisteren bij de spelen. Krachten bundelen, dat zet een buurt in de kijker.”

Inspelen op verandering

Poort op het Zuid doet meer. Een aantal jonge ondernemers zette de laatste jaren hun schouders mee onder Brederode Feest! en speelt in op het veranderende profiel van de buurtbewoners.

Niet alleen staan er in de Brederodestraat kraampjes met zelfgemaakte lekkernijen uit alle windstreken, in de zijstraten worden activiteiten georganiseerd voor kleuters en jongeren. Zo installeerde Jakke Hellemans van De Fietsenfikser bij de jongste edities een BMX-parcours in de Belegstraat en organiseerde hij een wedstrijd met een heuse jury.

Jakke Hellemans: “Het is de manier om jongeren uit de buurt te leren kennen. Ik krijg heel veel positief commentaar en later vinden ze de weg naar mijn zaak. Ik geloof meer in dit soort events waarmee we de buurt in de kijker zetten en eens iets terugdoen voor onze klanten dan in opendeurdagen met kortingen.”

Het feest verplaatst zich later op de avond naar de Troonplaats waar de laatste jaren heel wat horecazaken zijn bijgekomen. Daar organiseert Bram Van der Steen van Venue 219 live optredens. Hier komt het jonge volk uit de buurt graag naartoe.

Handelaarsvereniging

Poort op het Zuid biedt haar leden één aanspreekpunt dat vragen bundelt en aankaart bij de stad. Als groep leggen ze meer gewicht in de schaal. Dat is belangrijk bij bijvoorbeeld een heraanleg. Een activiteit die de handelaarsvereniging organiseert, krijgt meer draagkracht.

Voorzitter Herman Van Laeke: “Soms word ik ook betrokken bij problemen rond openings- en sluitingsuren of nachtlawaai van bepaalde zaken. Die rol is spontaan gegroeid. Mijn zaak is één van de oudste in de straat, ik ken alle handelaars en krijg hun vertrouwen. Ik zie het als onderdeel van mijn taak als voorzitter.”

Wist u dat?

De stad adviseert u bij het oprichten van een handelaarsvereniging? Neem contact op voor meer informatie.

De stad nodigt alle leden van handelaarsverenigingen uit op netwerkavonden. Daar ontmoet u andere handelaars en horecaondernemers uit Antwerpen en wisselt u van gedachten over actuele thema’s. Tijdens deze netwerkavonden wordt de Uitdaging voorgesteld. U maakt daarmee kans op een  financiële tegemoetkoming als uw handelaarsvereniging een project indient waarmee u uw winkel- en horecastraat op een creatieve manier promoot.

Wil u lid worden van de handelaarsvereniging in uw buurt? Raadpleeg dan de contactgegevens.

BMX-parcours in de Belegstraat tijdens de Brederodefeesten - © Raymond Clement
BMX-parcours in de Belegstraat tijdens de Brederodefeesten - © Raymond Clement

Thema's: 
Deel deze pagina: