Pop up to Date: 7 unieke pop-upboetieks in Berchem

Van 16 april tot mei tot 13 juni nemen creatievelingen de Driekoningen- en Statiestraat in Berchem over met zeven pop-upshops. Van lingerie op maat over boeketjes weidebloemen tot betaalbare kunst en ambachtelijk bier: liefhebbers vinden er de origineelste spullen van jonge ontwerpers en creatieve ondernemers. Met deze derde editie van Pop up to Date willen het cultuurcentrum en district Berchem een creatief antwoord bieden op de leegstand en jong talent het forum geven dat het verdient.

Pop up to Date is een win-winsituatie voor alle betrokkenen:

  • De eigenaars zien dat hun pand dat langdurig leegstaat wordt opgeknapt en aantrekkelijk wordt gepresenteerd. De kans dat het na het project een huurder of koper vindt, is aanzienlijk groter. Dat blijkt uit de resultaten van de vorige edities: zeven van de elf leegstaande panden waarin toen pop-upshops waren, zijn intussen verkocht of verhuurd terwijl ze daarvoor vaak al jaren leegstonden. De eigenaars ontvangen bovendien een eerlijke vergoeding.
  • Ontwerpers krijgen de kans om van het ondernemerschap te proeven zonder grote risico’s. Ook hier staven de cijfers dit: zes van de elf ondernemers van de vorige edities zetten na het project de stap naar een permanente winkel of voltijdse onderneming.
  • Een diversiteit aan winkels in de buurt zorgt voor een gezonde lokale economie. De shops trekken nieuwe klanten aan en het straatbeeld fleurt op.

De zeven tijdelijke winkels

Judith en Animaux Spéciaux – Driekoningenstraat 20
Twee jonge getalenteerde creatievelingen, Jeroen Lemaître en Judith Van Herck, brengen hun creaties onder één dak. In deze unieke boetiek vinden bezoekers lingerie op maat van ‘Judith’. Met Animaux Spéciaux verkoopt Jeroen er ook decoratiestukken met vlinders en dieren uit de tropen. Jeroen is taxidermist. Judith is costumière en maakt al vijf jaar lingerie.
 
Charlie – Driekoningenstraat 96
De kledinglijn van Charlie focust op eenvoud en maatwerk. Er is een vaste collectie en een seizoenscollectie. Met ‘yourcharlie’ kan de snit aangepast worden aan elk figuur. Charlie biedt dus de mogelijkheid om een basisstuk perfect op maat te laten maken. Naast een vrouwenlijn heeft Charlie ook een klein aanbod voor mannen. Alles, van patroon tot uiteindelijk kledingstuk, wordt handgemaakt in het atelier van Charlie in het centrum van Antwerpen.
 
Flox - Driekoningenstraat 100
Flox is een romantisch winkeltje met dromerige illustraties van Marlies Van Dijck (op kaarten, papieren vogels…) en boeketjes weidebloemen van de bio-boerderij die samengesteld worden door Leen Van Camp.
 
RUIS - Statiestraat 14
RUIS is een collectief van acht jonge kunstenaars met een frisse kijk op de wereld en een eigenwijze beeldtaal. Het kunstenaarscollectief toont in de pop-upshop (foto)grafisch werk in exposities en verkoopt originele, handgemaakte geschenken en decoratie – van postkaarten en magneten over notitieboekjes en posters tot ingekaderde prints en fotoboeken in beperkte oplage. Elk stuk is uniek en gebaseerd op eigen ontwerpen en beelden.
 
The Vandal concept store - Statiestraat 16
The Vandal is een conceptstore voor fietsliefhebbers met bedrukte shirts, wielrennerstruitjes, bewerkte koersfietsen, interieurobjecten en leuke activiteiten rond het thema ‘koers’.
The Vandal vindt zijn inspiratie enerzijds in de oude tradities van de koers en anderzijds in de hedendaagse urban cycling scene. De shop wordt ingericht als een galerij waar de producten gepresenteerd worden. In de kleine bar en mini-bibliotheek kunnen bezoekers een kopje koffie of een koersbiertje drinken.
 
WE ARE KELLY & Friends/Le cabinet De Curiosités - Statiestraat 32
Hier vinden bezoekers betaalbare kunst van illustratrice Kelly de Meyer. Naast eigen werk toont ze het oeuvre van jonge lokale en internationale artiesten. Kelly tekent met foto’s en fotografeert met haar potlood. Haar werk is conceptueel, surrealistisch, symbolisch, poëtisch…
 
Olala, bier en Chocola – Statiestraat 126
Bieren Cabardouche, Bieren van Begeerte en Bitterzoet chocolade slaan de handen in elkaar. In de winkel kunnen liefhebbers lokale, ambachtelijke bieren en chocolade kopen en deelnemen aan verrassende tastings en workshops. Ambachten en vernieuwing gaan er hand in hand. Kleinschaligheid, goeie grondstoffen en smaak zijn de kernwoorden.

Thema's: 
Deel deze pagina: