Postbuzz: "goed voor het buurtgevoel én het milieu"

De nieuwe dienst Postbuzz toont leuke activiteiten in de buurt van gebruikers, wat de slager om de hoek in petto heeft en wanneer je straat precies wordt opengebroken voor een nieuwe riolering. Postbuzz is een digitaal prikbord waarmee buurtbewoners en lokale handelaars, verenigingen en overheden hyperlokale informatie kunnen raadplegen en uitwisselen.

Wie in Antwerpen, Gent of Hasselt woont, kan de nieuwe dienst meteen gebruiken. De rest van Vlaanderen krijgt geleidelijk toegang. Daarna volgen andere regio’s en landen.

“Via het internet houden we tegenwoordig probleemloos contact met vrienden, familieleden en collega’s van over de hele wereld”, vertelt Nick Decrock, de CEO van Postbuzz. “Maar paradoxaal genoeg is het minder makkelijk om informatie te delen met onze buren. Van hen hebben we niet altijd een e-mailadres en we zijn er ook zelden mee verbonden op een sociaal netwerk. Dat maakt het moeilijk om mensen uit onze eigen straat te bereiken wanneer we ze iets willen melden of vragen. Zou die poes die in je tuin terechtgekomen is niet van een van je buren kunnen zijn? Van wie is de auto die af en toe voor je oprit geparkeerd staat? Zou er niemand in je straat geïnteresseerd zijn in een zakje van de appels uit je tuin, waarvan je er toch veel te veel hebt geplukt? Dat zijn zaken die je via Postbuzz kunt melden.”

Cohesie in buurten versterken

Het innovatieve van Postbuzz is dat gebruikers hiermee toegang krijgt tot een digitale brievenbus, gekoppeld aan een fysieke adres. Deze koppeling is uniek in de wereld en gepatenteerd in Europa en de VS. Registreren hoeft dus nergens. Gebruikers die dat echter wel doen, kunnen zelf ook berichten delen met de mensen in de wijk, en zelfs een elektronische buurtkrant maken. Zo helpt Postbuzz om enerzijds de overvloed aan ongewenst drukwerk in te dijken, en anderzijds de communicatie – en daarmee hopelijk ook de sociale cohesie of samenhorigheid – in tal van buurten te versterken.

Een alternatief voor folders of advertenties

Voor lokale handelaren is Postbuzz een alternatief voor het bussen van folders of voor advertenties in lokale publicaties, vaak vrij dure of omslachtige manieren om te communiceren. Promoties of andere informatie delen via Postbuzz kost maar een fractie van wat men voor die postbedeling betaalt. Bovendien komt de handelaar hiermee veel meer te weten over het succes van zijn campagne: hoeveel buurtbewoners de folder hebben bekijken, in welke straten de belangstelling het grootst was, enzovoort.

Ecologie

Tot slot heeft Postbuzz ook een ecologisch aspect: als bedrijven en lokale overheden er een nieuw kanaal bij krijgen om hun doelgroepen langs elektronische weg te bereiken, zullen ze minder snel geneigd zijn om gebruik te maken van drukwerk. En minder papier wil zeggen: minder afval. “In Vlaanderen worden jaarlijks circa zes miljard niet-geadresseerde folders en brieven rondgestuurd”, zegt Decrock. “Elk jaar krijgt een gemiddeld gezin dus 25 kilogram papier in de bus. Een groot deel daarvan wordt al gauw weggegooid. Met Postbuzz kunnen we dat karwei vermijden, wat bovendien ook goed is voor het milieu.”

 

Postbuzz kwam tot stand met de hulp van onder andere iMinds en Start it @KBC, een initiatief van KBC om start-ups te begeleiden om van ideeën lucratieve ondernemingen te maken.

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: