Prijswinnend design met Antwerpse roots in De Winkelhaak

Designer Ben Storms

Prijswinnende designers: er zijn er heel wat in Antwerpen en omstreken. Toch blijven ze vaak nobele onbekenden voor de eindgebruikers van hun ontwerpen. Daar wil de expo Award Winning Designers iets aan doen. Nog tot 23 april bundelt de tentoonstelling in designcenter De Winkelhaak prijswinnend designwerk uit de regio Antwerpen.

Wie grasduint in de tentoonstelling ziet er herkenbaar en verrassend werk broederlijk naast elkaar: van meubelstukken tot vloeren, van mobiele apps tot reclamecampagnes. De grote gemene deler?  De designers hebben een link met Antwerpen en wonnen in 2015 een award voor hun werk.
 
Tussen al dat vernuftige design pronken ook twee meubelstukken van Ben Storms en Mathias De Ferm: InVein, een tafel met een onverwachte twist, en Marguerite, een veelzijdige stoel voor binnen en buiten. InVein kreeg in het najaar een Henry van de Velde Label, een kwaliteitslabel voor recente designproducten. Mathias won met Marguerite een Red Dot Award, een Balthazar op de meubelbeurs van Brussel en een IF Design Award.
 
Een award en nu een expo: wat doet dat met jullie?
Ben: “Ik vond het een hele eer om een Henry van de Velde Label te krijgen. De belangstelling die je krijgt als je een award wint is natuurlijk prettig, maar voor mij is de erkenning toch het belangrijkste.”
Mathias: “Erkenning vind ik ook het voornaamste. Ik ben niet echt op zoek naar meer exposure, maar ik vind het wel leuk om mijn werk te kunnen tonen aan het grote publiek. Deze expo pakt het, vind ik, goed aan door de spotlight te zetten op talent uit de regio. In en rond Antwerpen gebeurt er best veel op het vlak van design. Dat mag weleens in de bloemetjes gezet worden.”
 
Wat is jullie link met Antwerpen?
Ben: “Ik woon sinds kort in Antwerpen. Mijn atelier zit in een verlaten pand aan Park Spoor Noord, een inspirerende omgeving. InVein is trouwens mijn afstudeerproject voor de voortgezette opleiding meubelontwerp (VOMO) aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen. Mechelen, dat is nog groot-Antwerpen, toch?” (lacht)
Mathias: “Ik heb dezelfde opleiding gevolgd, toen nog aan de Katholieke Hogeschool Mechelen. Dat was na mijn studie productontwikkeling aan de Hogeschool Antwerpen. Ondertussen heb ik mijn atelier in Merksem.”


Wat moeten we weten over InVein en Marguerite?
Ben: “Met InVein wilde ik een stuk maken dat esthetisch is, en tegelijk verrassend. De tafel heeft een heel dun marmeren blad, terwijl je marmer meestal juist associeert met robuuste meubels. De onderkant van het blad is een spiegel uit geblazen inox. Die voegt de stevigheid toe die je nodig hebt voor een tafel. En tegelijk is het blad dus bruikbaar als spiegel om tegen de muur te zetten.”
Mathias: “Ik hoop vooral dat mensen de Marguerite mooi en comfortabel vinden. Mijn opdrachtgever, Joli, wilde een stoel die zowel binnen als buiten past. Dus heb ik gekozen voor een uitgepuurd design en de stoel bijna volledig uit aluminium gemaakt. Dat heeft als extra voordeel dat het achteraf recycleerbaar is. Zelf vind ik dat de stoel zijn eenvoud laat stralen. Maar smaken verschillen natuurlijk.” (lacht) 
 
De expo in De Winkelhaak loopt nu al, maar opent officieel op 23 februari met een netwerkmoment. Zijn jullie erbij?
Ben: “Absoluut. Je weet nooit wie je tegen het lijf loopt op zo’n netwerkmoment. En stiekem hoop ik ook om een paar mensen te betrappen terwijl ze naar mijn werk staan te kijken. Ik ben altijd benieuwd hoe ze daarop reageren. Hopelijk met een beetje verwondering: hoe kan dit?”
Mathias: “Voor een babbel met interessante mensen teken ik graag present. Ik kijk er trouwens ook naar uit om te zien welk werk er verder nog staat. De expo is volgens mij een knappe staalkaart van lokaal talent.”
 

  • Award Winning Designers
  • Expo doorlopend tot 23 april
  • Designcenter De Winkelhaak
  • Lange Winkelhaakstraat 26, Antwerpen
  • www.awardwinningdesigners.be
  • Officiële opening en netwerkmoment: 23 februari
  • Toegang gratis, maar schrijf u vooraf in.

ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. brengt met de Award Winning Designers jaarlijks alle prijswinnende ontwerpers uit de provincie Antwerpen bij elkaar en laat zien wat deze regio aan kwaliteit te bieden heeft. Awardwinningdesigners.be vormt de database van deze prijswinnaars. Tevens vind je hier informatie en deadlines van ontwerpwedstrijden. 

 

Deel deze pagina: