Proefproject: Antwerpse bedrijven kunnen werknemers laten testen in COVID-19 testdorp.

Dirk Kestens

Het Antwerpse testdorp TestCovid breidt zijn aanbod uit. Dankzij een proefproject zullen tien bedrijven werknemers met hoogrisico-contacten kunnen laten onderzoeken.

De stad Antwerpen startte op 6 augustus met een COVID-19-testdorp. Het testdorp is er om de druk op de Antwerpse huisartsen te verminderen en de quarantaine van werknemers, waar mogelijk, in te korten. Zo kunnen bedrijven en overheidsdiensten blijven draaien.

Proefproject: screenen van werknemers met hoogrisico-contacten.

De komende dagen kunnen 10 Antwerpse bedrijven via hun bedrijfsartsen werknemers laten testen in het testdorp. Dit is een kleinschalige proef bij geselecteerde bedrijven om werknemers met hoogrisico-contacten te screenen. Het is niet toegelaten dat deze bedrijven hun werknemers preventief screenen op COVID-19.

De bedrijfsarts staat garant dat de werknemers in kwestie beantwoorden aan de testcriteria van Sciensano. Vervolgens krijgt het bedrijf per werknemer een unieke code waarmee hij/zij een afspraak kan maken in het testdorp. De geselecteerde bedrijven worden op de hoogte gebracht van dit proefproject.

Om te vermijden dat bedrijven nodeloos stilliggen of op halve kracht moeten werken, zullen werknemers met hoogrisico-contacten uit bedrijven in cruciale sectoren getest worden. Concreet zullen alleen werknemers getest worden die geen symptomen vertonen en een eerste negatieve test hadden op minder dan zeven dagen na een risicocontact of na terugkeer van een reis. De tweede test kan ten vroegste negen dagen na dit risicocontact of de terugkeerdatum. Als ook de tweede test negatief is, kan hun quarantaine met vier à vijf dagen inkorten. Die dagen maken voor de bedrijven een groot verschil.

Als het proefproject bij tien Antwerpse bedrijven positief verloopt, kan het uitgebreid worden naar andere bedrijven.

Naar het buitenland voor werk of privé?

Meerdere landen eisen van buitenlanders een attest van een recente negatieve test, of een verplichte quarantaine na aankomst. Wie een buitenlandse reis plant, kan zich voortaan laten testen in het testdorp. Zowel voor een professionele verplaatsing als voor vakantie. De test kost 46,81 euro per persoon en wordt niet terugbetaald door het RIZIV.

Na de online reservatie en betaling via www.testcovid.be krijgt de persoon die zich wil laten testen een e-ticket met een QR-code. Die moet samen met een identiteitsbewijs voorgelegd worden in het testdorp.

Sinds de start op 6 augustus hebben al 5000 personen zich laten testen in het testdorp op Park Spoor Oost.

Registreer je voor een COVID-19 test in het testdorp.

 

Deel deze pagina: