Project ‘Elektro Anders’: alle cursisten behaalden diploma basisveiligheid

Het project ‘Elektro Anders’ biedt 11 erkende vluchtelingen of subsidiair beschermden die in Antwerpen wonen, een opleidings- en begeleidingstraject tot industrieel elektricien. Om in aanmerking te komen voor dit traject, moesten de nieuwkomers eerst een VCA-diploma basisveiligheid behalen. In alle sectoren met risicovolle activiteiten is een dergelijk attest een must.

VDAB-instructeur Sonja Quintelier: “Normaal gezien krijgt een cursist anderhalve dag theorieles en dan legt hij/zij het examen af. Voor deze anderstalige nieuwkomers was dit echt onhaalbaar. Om hen voor het examen klaar te stomen, hebben we een 14 dagen durende vooropleiding uitgewerkt. De focus lag op taal en ze kregen ondersteuning om de specifieke veiligheidsbegrippen onder de knie te krijgen. Het instuderen van de inhoud was voor rekening van de cursisten. En dat hebben ze dus goed gedaan: 100% geslaagd!”

VDAB-taalcoach Radomira Dostal vult aan: “De motivatie bij deze groep nieuwkomers is alweer erg groot: de meesten combineren de vijf volle dagen opleiding met avondlessen Nederlands.”
Het ‘Elektro Anders’-traject op maat van de doelgroep combineert taalcoaching, modules rond veiligheid, een vaktechnische opleiding en een stage. De cursisten zoeken een stage- of werkplek vanaf begin juni 2018. Er is loopbaancoaching voorzien tijdens de eerste 100 dagen tewerkstelling.

Het project is ontstaan binnen Talentenfabriek, job- en opleidingspunt industrie. FTMA (het Fonds voor Tewerkstelling en Opleiding in de Metaalverwerkende Nijverheid) is de projectpromotor.

 

Lees meer over werken met erkende vluchtelingen

Deel deze pagina: