Providers gezocht om mee parkeerservice in Antwerpen te ontwikkelen

Antwerpen wil parkeren in de stad nog gebruiksvriendelijker maken. Om de parkeerregistratie van de eindgebruiker verder te digitaliseren, werd een multi-provider platform ontwikkeld dat gelinkt is aan een databank waarin alle parkeerrechten gebundeld worden. Via dit platform kunnen meerdere providers hun eigen digitale dienst aan parkeerders aanbieden. Zo krijgt de eindgebruiker de mogelijkheid om zelf kiezen bij welke provider hij zijn “parkeerrechten” koopt.

Het tijdperk van parkeermeters is voorbij

Dat enkel betalen via parkeermeters voorbij is, hoeft geen betoog. Inmiddels betalen we makkelijk onze parkeertijd via sms. En dat is maar één van de nieuwe manieren. Andere vormen van registratie en betaling zullen volgen. Ook via een app zal men een parkeersessie kunnen starten, stoppen en betalen. Ondernemingen zullen een toestel in voertuigen naar keuze kunnen plaatsen. Dit toestel zal via gps kunnen traceren wanneer er wordt geparkeerd en wat het tarief is. De onderneming krijgt vervolgens maandelijks een gebundelde factuur voor de werkelijk geparkeerde tijd van alle voertuigen. Of een automerk bouwt zelf een applicatie in het voertuig en de betaling van parkeren gebeurt automatisch via kredietkaart. Ook via een website zal het voertuigkenteken kunnen ingegeven worden en een parkeersessie gestart en beëindigd. Via een prépaid afrekening kan hier betaald worden.

En deze opsomming is nog maar een begin.

Openstellen van een centrale parkeerdatabank

Om innovatie en digitalisatie te stimuleren, stelt de stad haar digitale Parkeer- en Toegangsregister open voor geïnteresseerde providers. Deze databank bevat alle gegevens en rechten van parkeerders in Antwerpen. De providers die een parkeerdienst willen aanbieden via het multi-provider platform, registreren de parkeerrechten die zij toekennen in de databank. Welk commercieel model de provider uitwerkt om de parkeerrechten aan te bieden aan de eindgebruiker, beslist hij zelf. Dit kan oa als sms, app, web-toepassing, dongles, in-car systeem of een andere innovatieve toepassing.

Het staat de provider vrij om een vergoeding voor hun diensten te vragen, of om dit gratis te doen. Zowiezo krijgt de provider een commissie op het parkeergeld zelf.

Oproep aan nieuwe providers om een parkeerservice te ontwikkelen

Hebt u interesse om een innovatieve, digitale parkeerservice uit te werken? Lees hier meer of contacteer Kerry.Lievens@antwerpen.be of Linse.Gheys@antwerpen.be

Sectoren: 
Deel deze pagina: