Recordschip in Antwerpse haven

De Cosco Belgium, het nieuwste containerschip van de Chinese rederij Cosco - © Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen

De Cosco Belgium, het nieuwste containerschip van de Chinese rederij Cosco, is zondag 14 april aangemeerd in de haven. Dat is een primeur: met een capaciteit van 13.350 TEU (containerunits) is dit het grootste schip van de Chinese staatsrederij. Het schip maakte zijn maiden trip naar Antwerpen.

“Het toont aan dat de haven van Antwerpen, mede dankzij de Scheldeverdieping, optimaal bereikbaar is voor de allergrootste containerschepen ter wereld”, zegt Eddy Bruyninckx, gedelegeerd bestuurder van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. “De haven van Antwerpen ligt in het hart van Europa en bedient, dankzij haar landinwaartse ligging, de Europese consument op een snelle, efficiënte en duurzame manier."

Trouwe klant 

De Chinese rederij is een trouwe klant van de Antwerpse haven. Midden jaren ’90 was het de eerste rederij die met schepen van 5.000 TEU naar Antwerpen kwam. In 2007 liet Cosco als eerste rederij schepen van 10.000 TEU in Antwerpen aanmeren. Dat Cosco ook haar nieuwste zeer grote containerschip op maiden trip naar Antwerpen stuurt, stemt de Antwerpse haven bijzonder tevreden. 

Stijging aantal zeer grote containerschepen 

De Scheldeverdieping laat Antwerpen toe om vlot mee te draaien in het selecte clubje van internationale tophavens. In 2012 telde Antwerpen 167 ultra large containerschepen in de haven. In het eerste kwartaal van 2013 stond de teller al op 48, een stijging van 15% in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar. 

Sectoren: 
Deel deze pagina: