Reputatie van Antwerpen

Make-up artieste Inge Grognard en modefotograaf Ronald Stoops staan al drie decennia aan de top van de Antwerpse modescène. Dit privé- én professioneel koppel heeft veel evoluties van op de eerste rij meegemaakt.

De Fashion Talks die het Flanders Fashion Institute organiseert op 17 oktober zijn een van de hoogtepunten van de Creative Trip die in die week in Antwerpen plaatsvindt. De prachtige campagnebeelden van Fashion Talks komen uit het ongemeen rijke archief van het modekoppel Inge Grognard en Ronald Stoops. Zij maakten naam in de jaren tachtig en sindsdien hebben zij de Antwerpse modescène mee vorm gegeven.  
 
Inge Grognard: “Vroeger had iedereen de tijd om te rijpen, zowel op creatief als op commercieel vlak. Inspiratie vergaarde je door te reizen en boeken te raadplegen in de bibliotheek. Vandaag moeten collecties sneller gelanceerd worden.”
 
Lijdt de kwaliteit onder die versnelling?
 
Inge Grognard: “Niet noodzakelijk. Het gaat er een stuk professioneler aan toe dan twintig, dertig jaar geleden.”
Ronald Stoops: “Ik weet nog dat Martin (Margiela, red.) in zijn eerste show al zijn vriendinnen liet opdraven. Vandaag moeten het allemaal meteen topmannequins zijn.”
 
Bestaat er vandaag een hechte Antwerpse modescène?
 
Inge Grognard: “Niet echt, maar ook de fameuze Zes van Antwerpen vormden destijds geen scène. Inhoudelijk hadden ze bitter weinig met elkaar gemeen. Pas als ze om budgettaire redenen samen naar Londen trokken, werden ze als een groep gezien. Zij huurden vaak dezelfde mannequins en vrachtwagens om het financieel en logistiek binnen de perken te houden.”
 
Heeft Antwerpen nog steeds evenveel glans als modestad?
 
Ronald Stoops: “Zeker. Antwerpen heeft nog steeds een uitstekende reputatie. Dat merk je aan de grote interesse van buitenlandse studenten voor onze modeacademie. Zij betalen met plezier een pak meer inschrijvingsgeld dan binnenlandse studenten. De besten maken hun opleiding trouwens niet af, ze worden in het tweede of derde jaar al weggekocht door de grote huizen.”
 
Werken jullie ook samen met de nieuwe lichting ontwerpers?
 
Inge Grognard: “Zelden. Vaak zijn we te duur voor hen.”
Ronald Stoops: “Eén keer per jaar ga ik in op een vraag van een student, maar enkel als blijkt dat die erg getalenteerd is.”
 
Wie zijn jullie favoriete ontwerpers?
 
Inge Grognard: “Wij hebben geen favorieten, ze zijn allemaal fantastisch en ze werken allemaal keihard.“
Ronald Stoops: “Ik heb wel erg veel respect voor Walter (Van Beirendonck, red.). Hij krijgt nu eindelijk internationaal de appreciatie die hij al jaren verdient. Haider Ackermann is ook erg straf. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat hij Karl Lagerfeld gaat opvolgen bij Chanel.”
Inge Grognard: “Ach Ronald, dat zijn roddels!”

Deel deze pagina: