Restaurant Rekub serveert wat u anders niet op uw bord krijgt

Foto's: Eric De Mildt

In het Felix Pakhuis gaat pop-uprestaurant Rekub deze zomer aan de slag met voedseloverschotten die anders in de vuilbak belanden. Er is niets mis met groenten met een schoonheidsfoutje of voedsel dat de houdbaarheidsdatum nadert; en toch wordt het niet meer verkocht. Met hun restjesrestaurant willen de twee initiatiefneemsters, Ellien Stinissen en Marijke De Jongh, ons bewust maken: perfect eetbare voedingswaren verdwijnen onterecht massaal richting vuilnisbelt.

Verschil maken

Ellien: “Marijke en ik vonden het tijd om voedselverspilling onder de aandacht te brengen, maar liefst op een leuke manier. Rekub is het resultaat: elke vrijdag en zaterdag serveren wij een vers menu met voedseloverschotten. In een flyer schotelen we onze klanten een paar cijfers voor. Bijvoorbeeld de kostprijsberekening om voedsel te produceren dat daarna wordt weggegooid. We merken dat veel mensen daarvan schrikken. Hopelijk denken ze na een bezoekje aan Rekub twee keer na voordat ze voedsel weggooien thuis. Als een paar mensen hun gewoontes veranderen, hebben we al een verschil gemaakt.”

Hard werken en een beetje geluk

“We hebben geen van beiden een horeca-achtergrond. Marijke is leerkracht en zelf leid ik samen met mijn vader een kmo. Een pop-uprestaurant starten was dus volledig onbekend terrein, en toegegeven: het bleek geen makkelijk parcours tot aan de opening van Rekub. De moeilijkste stap? Zonder twijfel het begin: leveranciers vinden. Je moet stevig in je schoenen staan om telkens opnieuw je verhaal te doen, te wachten op reactie, of zelfs helemaal geen reactie te krijgen. Albert Heijn en BioPlanet bleken wel snel bereid om mee te werken. Zij werken intern ook al langer aan oplossingen voor weggegooid voedsel. Ook bij bioboeren halen we groenten en fruit op. 
 
De volgende uitdaging bleek dan weer de zoektocht naar een geschikte locatie. We hebben veel geluk gehad met het Felix Pakhuis. Toen we ons idee hier kwamen voorstellen, reageerden ze meteen heel enthousiast. Een enorme meevaller, want met ons budget móésten we een locatie vinden met een degelijke keuken. Zelf een keuken installeren, zat er van bij het begin niet in. Als je dus wil weten hoe we dit voor elkaar gekregen hebben: met een beetje geluk, maar vooral heel hard werken.”

Creatief koken

“Logistiek is het elke week een ingewikkelde puzzel. Op donderdag rijden we met onze elektrische bestelwagen langs de leveranciers. Op vrijdag en zaterdag halen we het vlees op bij Bioplanet. Op vrijdag en zaterdag is het restaurant open. Dan bekijken we ’s ochtends wat we in huis hebben, en stellen daarmee een menu samen. Dat betekent dat we inderdaad elke dag een ander menu serveren, met telkens keuze tussen vlees of vegetarisch. De koks van cateringbedrijf Witlov zijn ongelooflijk flexibel en komen elke keer met fantastische gerechten op de proppen. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest.”

Plannen voor de toekomst

Wie graag aan tafel aanschuift voor een dagmenu met een verhaal moet zich haasten. Rekub is nog geopend tot 29 augustus. Ellien: “Wat er na deze zomer met Rekub gebeurt, weten we nog niet zeker, maar we zijn wel in gesprek met al onze partners om Rekub verder te zetten. Marijke en ik moeten ons straks weer op onze andere job focussen, maar we hebben zeker de intentie om dit idee verder uit te bouwen. Eerst hopen we dat we dit pop-upavontuur kunnen afsluiten met een beetje winst. Omdat we een vzw zijn, kunnen we dan achteraf iets terugschenken aan de lokale bioboeren met wie we gewerkt hebben. 
 
Wat we geleerd hebben uit deze ervaring? De respons is zeer positief. Dat merken we aan de reservaties en de aandacht die we kregen in de media. We hebben ook het gevoel dat we nog meer kunnen doen om voedselverspilling tegen te gaan. We willen met ons initiatief ook het beleid graag in beweging brengen. In Frankrijk is er recent een wet gestemd die supermarkten verbiedt om nog bruikbaar voedsel weg te gooien. Ook Vlaanderen zou dit moeten invoeren. Dan is ons project helemaal geslaagd!”

Thema's: 
Deel deze pagina: