Ron Schuermans (Playpass): “Willen we onze positie versterken internationaal, dan moeten we dat samen doen”

foto: Tom Cornille

Playpass is een van de meest beloftevolle scaleups uit Antwerpen, gevestigd in StartupVillage, midden in het stadscentrum. Op 18 oktober werd het in de marge van de verkiezing van 'Onderneming van het Jaar' verkozen tot 'Beloftevolle Onderneming van het Jaar'. 

We gingen in gesprek met Ron Schuermans, partner en CFO van Playpass, over de evolutie van het bedrijf, de rol die de stad Antwerpen daarbij speelt, en de gezamenlijke positionering van Antwerpen als ‘atypische’ stad in het kader van het Connect2Antwerp-programma.

Ron, kan u kort Playpass voorstellen?
Ron Schuermans (Playpass): “Playpass is eind 2012 opgericht. We zijn een softwarebedrijf dat actief is in de evenementenwereld, vooral voor muziekfestivals. We leveren oplossingen voor cashloze betalingen, toegangscontroles en brandactivatie. In Antwerpen werken wij voor bekende evenementen als Jazz Middelheim, SummerBounce, Summerfestival en Laundry Day. Maar we zijn inmiddels al in 16 landen actief, verspreid over 5 continenten. Miljoenen mensen hebben al wereldwijd onze bandjes gedragen tijdens evenementen.”  

Waarom de keuze voor Antwerpen als vestigingslocatie?
“Onze oprichters komen uit de Antwerpse regio. Ze hebben er bewust voor gekozen om Playpass in Antwerpen te vestigen omdat ze hier al hun activiteiten en netwerk hadden. Bovendien is er hier een actief ecosysteem aanwezig rond technologie en ontwikkeling. We vinden het belangrijk om met ontwikkelaars uit de regio te werken.”

Jullie zijn gevestigd in StartupVillage. Eind mei namen jullie ook het kantoor in Singapore in gebruik. Kantoorruimtes die door de stad Antwerpen zijn gefaciliteerd. Hoe zijn jullie met deze projecten in aanraking gekomen? En wat is het belang hiervan voor jullie bedrijf?
“We zaten eerst in het voormalige gebouw van Ziegler, aan de Kattendijkdok-Oostkaai, maar daar moesten we uit. Ongeveer een jaar geleden kwamen we in aanraking met de mensen van de stad, die ons vertelden over StartupVillage. Ze daagden ons uit om mee te doen aan de competitie. We hebben ons businessplan gepitcht aan een jury van captains of industry, en we hebben gelukkig de selectie gehaald. Voor wat betreft Singapore, wij deden daar al festivals, dus het stond al op onze roadmap. Toen de stad Antwerpen ons inlichtte over de mogelijkheid om er, in het kader van City of Things, gebruik te maken van een kantoor, hebben we meteen deelgenomen. We zijn ook een week met de stad op missie geweest in Singapore. We hebben daar klanten, leveranciers en zelfs een investeerder gevonden. Kortom: het is niet dat alles wat we bereikt hebben puur dankzij de stad is, maar zonder de stad waren we nooit zover gekomen.”  

Wat is volgens u ‘het verhaal’ van Antwerpen? Waarom is het een ‘atypische’ stad?
“Het bijzondere van Antwerpen is dat het een werelddorp is. Het heeft de locatie, de geschiedenis en de kwaliteit van een echte wereldstad. Kijk maar naar de haven en diamant. Maar anders dan steden zoals New York heeft het ook de charme en de wendbaarheid van een dorp. Iedereen kent elkaar. Het is gemakkelijk om met mensen in contact te komen, ook tussen startups onderling. De afgelopen tijd zie ik ook dat er enorme inspanningen gebeuren om het vernieuwende en technologische aspect in de stad te integreren. Zo zijn er bijvoorbeeld experimenten rond sensoren voor parkeren in de stad en nieuwe wijken die inzetten op duurzaam energiegebruik.”      

In hoeverre zijn jullie een ‘atypisch’ bedrijf? En hoe nemen jullie Antwerpen mee in jullie activiteiten?
“We zijn een ‘atypisch’ bedrijf omdat we born global zijn, wat tegelijk onze zegen en moeilijkheid is. We zien onszelf als Antwerpse scaleup, maar zijn al wereldwijd actief. Naast werkgelegenheid zorgen we ook voor visibiliteit voor de stad. We vermelden dat we een Antwerps bedrijf zijn, en zetten Antwerpen in de kijker tijdens onze presentaties in het buitenland. Daarnaast halen we ook onze klanten, relaties en werknemers naar Antwerpen, en laten hen kennismaken met de stad.”     

Wat is volgens u de meerwaarde van deelname aan Connect2Antwerp, het stakeholderprogramma rond de externe marketing van de stad?
“Dat we Antwerpen gezamenlijk, en in zijn geheel, in het buitenland promoten. Het is belangrijk dat we constante inspanningen leveren above the line, met campagnes, maar ook below the line, met alle partners. Want willen we onze positie stelselmatig versterken internationaal, dan moeten we dat samen doen, zoals dat in Amsterdam gebeurt, want dat werkt. We moeten nog meer een ecosysteem en sociaal weefsel opbouwen hier in Antwerpen zodat we elkaar kunnen helpen. Er is nog een weg te gaan, en het zal wellicht nog jaren duren, maar de eerste stappen zijn gezet. Zo ook op het gebied van technologie.”

Wilt u ook meewerken aan de internationale promotie van de stad?

Ontdek wat Connect2Antwerp voor u kan betekenen

Sectoren: 
Deel deze pagina: