Russische startup ontdekt businessopportuniteiten in Antwerpen

Een professionele Antwerpse jury koos in april de Russische startup CPS Lab als winnaar van de ‘pitch competition’ die plaatsvond tijdens een handelsmissie van Antwerpen in Moskou. De winnende startup werd daarop uitgenodigd in Antwerpen om er een maand lang gratis te verblijven en er nieuwe businessopportuniteiten te ontdekken.

Wearables voor werknemers

CPS Lab is een Russische startup die geconnecteerde ‘wearables’, voornamelijk polsbandjes, maakt met toepassingen voor bedrijven. De wearables verzamelen realtime data over de drager en zijn omgeving. Wanneer werknemers een polsbandje dragen, is het bijvoorbeeld mogelijk om hun exacte locatie op het terrein door te sturen. Een centraal systeem verwerkt daarop deze data voor veiligheidsdoeleinden. Heeft de werknemer in kwestie bijvoorbeeld de juiste bevoegdheid om een bepaalde zone te betreden? 
 
Deze technologie uit het domein van ‘Internet of Things’ (IoT) kent nog veel andere toepassingen. Zo kunnen de wearables ook worden ingezet om de efficiëntie, prestaties of zelfs gezondheid van de drager op te volgen. Michael Erofeev van CPS Lab licht toe: “We bieden voor iedere organisatie een oplossing op maat aan. Daarbij ondersteunen we onze klanten zowel tijdens het implementatieproces als daarna. Dit doen we door hen trainingen en coaching aan te bieden.”
 

Antwerpen als City of Things

Tijdens hun verblijf ontmoetten de ondernemers verschillende contacten uit de logistieke sector en de Haven van Antwerpen. De Russische startup kreeg op Supernova ook de kans om hun onderneming voor te stellen aan binnen- en buitenlandse investeerders. CPS Lab is daarmee een van de vijftig meest beloftevolle scale-ups die werden geselecteerd voor de ‘Investor Pitching’-sessie op de technologiebeurs.

"De stad heeft ons uitstekend begeleid en we hebben interessante projecten ontdekt. Antwerpen heeft potentieel om zijn ambities als ‘City of Things’ waar te maken."

Binnen een aantal weken zal duidelijk worden welke concrete projecten en samenwerkingen de Russische startup overhoudt aan hun bezoek in Antwerpen. Toch beschouwt Michael van CPS Lab het bezoek aan Antwerpen alvast als een succes: “Ons bezoek aan Antwerpen is nu al meer dan wat we ervan verwachtten. De stad heeft ons uitstekend begeleid en we hebben interessante projecten ontdekt. Antwerpen heeft potentieel om zijn ambities als ‘City of Things’ waar te maken.”
 
Zo is Michael Erofeev ook enthousiast over The Beacon. In deze gloednieuwe businesshub zitten startups, onderzoekscentra en grote techbedrijven onder een dak. “Door startups samen te zetten creëer je een unieke sfeer van innovatie en businessopportuniteiten”, zegt hij. “Er zit heel veel potentieel in IoT-toepassingen, waardoor de markt ook sterk is gegroeid. In de plaats van de concurrentie aan te gaan, willen we ook graag inzetten op samenwerkingen  met bedrijven uit onze sector.”

Meer weten over hoe stad Antwerpen inzet op digitale innovatie?

Sectoren: 
Deel deze pagina: