RVA biedt werklozen 'Springplank naar zelfstandige activiteit'

Sinds 1 oktober is het mogelijk om op een eenvoudigere manier werkloosheidsuitkeringen te combineren met een nevenactiviteit als zelfstandige. Veel mensen zien een bijberoep als een springplank naar een volwaardige zelfstandige activiteit. Voor werklozen is dat echter niet zo: een nevenactiviteit uitoefenen als zelfstandige is in principe verboden tijdens de werkloosheid.

Enkel wie zijn nevenactiviteit al heeft uitgeoefend tijdens zijn tewerkstelling als werknemer gedurende minstens 3 maanden voorafgaand aan de uitkeringsaanvraag mocht die activiteit - mits toestemming van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA)  – voortzetten tijdens de werkloosheid. Bovendien mag een werkloze zijn activiteit tijdens de week maar uitoefenen tussen 18 uur ’s avonds en 7 uur ’s morgens. Sommige activiteiten (bv. werken in de bouw of in de horeca) zijn eenvoudigweg verboden.

Bijkomende mogelijkheid

Naast het voornoemde systeem, dat blijft bestaan, werd vanaf 1 oktober 2016 een bijkomende mogelijkheid voorzien voor werklozen om een nevenactiviteit als zelfstandige te combineren met werkloosheidsuitkeringen. Werklozen kunnen voortaan 12 maanden een zelfstandige activiteit uitoefenen (en zelfs opstarten) zonder werkloosheidsuitkeringen te verliezen. Op die manier wil de regering ook werklozen de mogelijkheid bieden om door te groeien naar het zelfstandig ondernemerschap.

Uiteraard zijn aan dit voordeel een aantal voorwaarden verbonden. Alle info daarover vindt u op de RVA website.

Startersbegeleiding

Advies nodig bij het starten van uw zaak? 

Maak een afspraak voor een gratis startersgesprek

Thema's: 
Deel deze pagina: