Samenwerking creatieve sector en sociale economie: een succesverhaal

Hoe kunnen creatieve ondernemers en sociale maatwerkbedrijven -  die mensen tewerkstellen die niet in het reguliere arbeidscircuit terecht kunnen - elkaar versterken? Die vraag stelde stad Antwerpen tijdens het netwerkevent Antwerp Powered by Creatives, open Coffee op 20 oktober in Designcenter De Winkelhaak. Het antwoord kwam van vier creatievelingen uit de interieursector. Het werd een enthousiast betoog over know how, imago en kwaliteit.

De meerwaarde van maatwerkbedrijven

Xavier Coenen van MoModul zocht een manier om snel en goed te produceren en vond daarin een goede partner in Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig. “De ideale oplossing”, onthult Xavier tijdens de Open Coffee. “Ik spaar enorm veel tijd en moeite uit, want ik moet niet langer heen en weer tussen mijn houtleverancier en de schrijnwerkerij: Kunnig slaat nu mijn grondstoffen op en heeft ook grotere machines in huis. Bovendien hebben ze de know how om mijn prototype te optimaliseren. Ook het imago van mijn product ging er op vooruit: er wordt dikwijls veel interesse getoond in waar het geproduceerd is - namelijk een duurzaam en sociaal tewerkstellingsbedrijf. En het is ook nog eens goedkoper dan dat ik het zelf maak.”

In vol vertrouwen uitbesteden

Toch is je creatie aan anderen toevertrouwen niet evident. Dat besefte ook meubelontwerper Lennart Van Uffelen met de productie van Butler, een design receptietafel die gedeeltelijk bij De Brug, een maatwerkbedrijf in Mortsel, wordt gemaakt. De staalconstructie voor de tafelpoten wordt professioneel door hen gelast. Jan Verhaege, directeur van De Brug, kon hem geruststellen door ervoor te zorgen dat de elders geproduceerde tafelbladen weer vlot samenkwamen met de metalen poten. Het geheim schuilt in een goede communicatie - dat geldt in se voor alle samenwerkingen: elkaar trachten te versterken en kort op de bal spelen.”


Maatwerkbedrijf zoekt creatieveling

Soms is niet de creatieveling, maar net het maatwerkbedrijf op zoek een duurzame samenwerking. De Kringwinkel WEB licht toe: “Elk jaar krijgen we zo’n 2400 ton aan tweedehandspullen binnen. Zo’n 35% ervan moeten we eerst een opknapbeurt geven. Daarvoor hebben we een eigen atelier waarin we verder gaan dan een nieuw likje verf. Soms maken we een heel nieuw ontwerp met het resthout van de binnengebrachte stuks."

"Zo werkten we al eens samen met ResourceLab. Want we mogen dan wel de machines, werkkrachten en materialen hebben, een creatief brein hebben we niet. Uit die samenwerking ontstonden de designmeubels ‘LayerCake’, die nu in showrooms en conceptstores verkocht worden om uiteindelijk bij partikulieren en bedrijven te belanden. Met de productie van zo’n unieke ontwerpen helpen we niet alleen het milieu, maar zetten we ook onze maatschappelijk kwetsbare mensen aan werk. We zouden dus graag nog meer samenwerkingen op poten willen zetten. Architecten en designers zijn steeds welkom! Maar natuurlijk interesseren grotere opdrachten voor scholen en bedrijven ons ook.”

Inspiratie voor andere sectoren

Creatievelingen uit allerlei domeinen kwamen inspiratie opdoen en zien hoe andere bedrijven zo’n samenwerking aanpakken. Zoals Linde Luyten en Tille Lingie die restpapier een nieuw leven geven met Re-Do: “We werken zelf nog maar net samen met Werminval en De Link, twee maatwerkbedrijven in het Antwerpse die we onze nieuwe boekbindtechnieken aanleerden. De vragen en uitdagingen die tijdens het netwerkevent opdoken waren herkenbaar en de oplossingen zeer verrijkend.”


Diensten op maat van uw bedrijf

Sofie Vanmarcke, projectontwikkelaar bij het houtatelier van maatwerkbedrijf Levanto is alvast positief over dit netwerkevent: “Creatievelingen vinden soms moeilijk hun weg naar ons. Nochtans zijn er voor alle fases - van ontwerp over productie tot zelfs plaatsing bij de klant - oplossingen. We hebben geen standaard dienstverlening. Klop gewoon bij ons aan met vragen, voorstellen of prototypes. Dan bekijken we samen wat mogelijk is.”

Meer weten?

Benieuwd wat Antwerpse sociale economiebedrijven voor uw onderneming kunnen betekenen?

Ontdek de verschillende maatwerkbedrijven en hun activiteiten

Deel deze pagina: