ScriptBook: “Onze algoritmes voorspellen het succes van een film”

Nadira Azermai en Bart De Maesschalck maken waar filmproducten en -distributeurs van dromen. ScriptBook is een algoritme dat het succes van scenario’s voorspelt. Geen koffiedik kijken, maar harde wetenschap.

Is het toeval dat jij de enige vrouw bij Telenet Idealabs bent? 
Nadira: “Ik had er graag wat meer gezien. Het ligt niet aan een gebrek aan vrouwelijk ondernemerschap maar eerder aan de sector, denk ik. Zelf ben ik op een bizarre manier in de technologiesector beland. Ik ben economist van opleiding en nu bevind ik mij in het walhalla van de technologie (lacht). Maar dat gaat vaak zo, hé? Je studeert het ene en komt terecht in het andere.”
 
Hoe ben je met ScriptBook gestart?
Nadira: “Als negentienjarige kreeg ik de kans om als stagiair te werken bij een Hollywood-filmproductie. Daar kon ik echt ondervinden dat er heel veel films floppen, ondanks de budgetten die er circuleren. Zo ontstond mijn idee voor ScriptBook en mijn masterproef in de economie schreef ik over de parameters die het succes van een film bepalen. Een studie van Devany & Walls heeft uitgewezen dat 87% van alle films verlieslatend is aan de box-office en dat slechts 6,3% zorgt voor 80% van de winst. Dat zijn de uitschieters zoals Avatar en Titanic.”

“Volgens een studie is 87% van alle films verlieslatend aan de box-office”

Waarom floppen zo veel films?
Nadira: “Het proces van scenario’s kiezen is heel beïnvloedbaar door de persoonlijke smaak van de scriptanalist. Grofweg gesteld staat of valt het succes van een film voor 70% bij het scenario en 30% bij de uitvoering. De uitvoering, dan gaat het over de regisseur, cast, marketing, enzovoort. Zo zal een slecht scenario meestal geen goede film opleveren, ook al investeer je in een topcast en een geoliede marketingmachine. Kijk naar Gigli, een film waar ik aan meewerkte als stagiair. Een slecht scenario, twee goede acteurs (Ben Affleck en Jennifer Lopez, red.), één flutfilm.”
 
Jullie komen dus als geroepen met ScriptBook?
Nadira: “Jazeker. ScriptBook biedt investeerders, producenten en distributeurs een tool om het succes van een film op voorhand te bepalen. Die tool is een algoritme, op basis van verschillende parameters, die data omzet in nulletjes een eentjes. Daar kan Bart je meer over vertellen. Hij is de medeoprichter én ontwikkelaar van ScriptBook.”
Bart: “Wat wij doen - data-mining en data-analyse - is geen nieuwigheid, het hoort bij de industrie. Sterker nog: de entertainmentindustrie wordt gerund door de zogenaamde ‘geeks in the basement’. De bolster is creatief, maar de pit is pure wetenschap. Op basis van die wetenschap kan je heel wat afleiden, waaronder voorkeuren voor bepaalde films. Waar wij mee bezig zijn, is Netflix kampioen in. Series zoals ‘House of Cards’ en ‘Orange is the New Black’ hebben hun succes te danken aan algoritmes.
 
Hoe zet je iets subjectiefs om naar objectieve algoritmes?
Bart: “Daar struikelen velen over. Het is complex, maar niet onoverkomelijk. Ik kan niet al onze parameters prijsgeven, want dan gaan anderen ermee lopen (knipoogt). Ik kan je wel vertellen dat het voor de hand liggende dingen zijn zoals het genre van de film en de ironie in dialogen. Het is vooral de manier waarop je deze parameters combineert en toepast die ScriptBook uniek maakt. Op dit moment zetten we al onze onderzoeksgegevens om in een bruikbare applicatie. Als dat klaar is gaan we testen met concrete partners.”
 
Kunnen jullie het succes van jullie start-up voorspellen?
Bart: “Nee, dat kunnen we niet (lacht). Hoewel, met hard en gefocust werken, komen we er wel.”
Nadira: “Wij hebben het voordeel dat onze start-up gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Wij weten dat ons idee werkt. We moeten het nu enkel verder uitwerken en de geschikte partners zoeken. Daarvoor zitten we hier op de juiste plaats.”

Thema's: 
Deel deze pagina: