SD WORX en bpost leveren sociale en ecologische bijdrage via De Collectie

Terwijl de oude textielcontainers uit het straatbeeld verdwijnen, duiken er meer en meer inzamelpunten op van De Collectie - het stedelijke samenwerkingsverband van vijf non-profitorganisaties. Ook HR-dienstverlener SD Worx heeft sinds eind vorig jaar collectiepunten. En daar maken de medewerkers enthousiast gebruik van.

“Wij hebben drie inzamelpunten in onze Antwerpse kantoren. Op een half jaar tijd leverden dat al vier volle containers kleding, schoenen en huishoudtextiel op”, vertelt Anne-Marie Cootjans, Chief Corporate Services Officer bij SD Worx. “Daar kan De Collectie heel wat mensen mee helpen.”

Waarom besloten jullie een collectiepunt te worden?
“Omdat we zo een sociale en ecologische bijdrage konden leveren: we helpen mensen die het minder goed hebben, en we zetten in op recyclage en hergebruik. We steunen er ook de sociale tewerkstelling binnen De Collectie mee. Daarbij komt nog dat De Collectie een betrouwbare organisatie is. We weten dat de ingezamelde goederen in de juiste handen terechtkomen.”

Zet SD Worx consequent in op duurzaamheid?
“Dat proberen we toch zoveel mogelijk te doen, ja. We nemen bijvoorbeeld ecologische voorwaarden op in de aanbestedingen voor partners en leveranciers. Computers en andere elektronica die wij niet meer kunnen gebruiken, gaan naar Close the Gap, dat ze naar derdewereldlanden brengt voor hergebruik. En met ons SD Worx-fonds steunen we verschillende organisaties die zich richten op de toeleiding van kansarmen naar de arbeidsmarkt, zoals Levanto of City Pirates, maar ook kleinere initiatieven van medewerkers, zoals de 1000 km voor Kom op tegen Kanker krijgen onze steun.”

Kost het moeite om een inzamelpunt te voorzien?
“Eigenlijk niet. De Collectie regelt alles: zij plaatsen de container en halen hem ook op. Het enige wat wij moesten doen, was onze medewerkers informeren over waar hij stond en wat erin mocht. Dat deden we via onze interne nieuwsbrief. Net het feit dat De Collectie al het werk op zich neemt, maakt het zo’n aantrekkelijk en laagdrempelig initiatief."

Kortom, een aanrader dus?
“Zeker. Als je er plaats voor hebt én voldoende medewerkers, dan is het echt de moeite om een inzamelpunt te voorzien. Je helpt er anderen mee, en maakt het ook je medewerkers gemakkelijk: iedereen heeft wel kledingstukken die ze niet meer dragen, en die ze eigenlijk uit hun kleerkast willen. Dan kunnen ze die gewoon meenemen naar het werk. Handig, toch?”

Ook Collectiepunten bij bpost

Net als de medewerkers van SD Worx hun kleding, schoenen en textiel een tweede leven kunnen geven, kunnen klanten van bpost ook terecht bij een van de zestien Antwerpse postkantoren om gebruikte kledij te deponeren. Daarmee versterkte bpost in maart de zestig inzamelpunten in verschillende organisaties, bedrijven en stadsdiensten, zoals bij De kringwinkel en in een reeks dienstencentra. Door de Collectiepunten bij bpost kunnen klanten voortaan op één plek terecht om brieven te verzenden, pakketjes op te halen én oude kleding binnen te brengen.

Ook een inzamelpunt worden (voor je medewerkers of je klanten)?

Neem contact op met Sam Elinck via sam.elinck@dekringwinkelantwerpen.be of op 0499 75 12 83.

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: