Seefbier keert terug naar huis in Antwerpen

Het Seefbier is terug van lang, láng weggeweest. Jaren geleden brachten bierfanaten Karen Follens en Johan Van Dyck het Antwerpse bier terug tot leven. “Als een hobbyproject”, zegt Karen. “Maar al snel werd het een uit de kluiten gewassen passie.” Sinds mei 2017 wordt het bier opnieuw in Antwerpen gebrouwen. En vanaf januari kan u een glas komen proeven in de brouwzaal van de Antwerpse Brouw Compagnie in de Cadixwijk.

“Over het Seefbier kan ik uren vertellen”, lacht Karen. “Het was hét bier van Antwerpen en omstreken, tot in Breda toe, al vanaf de 17e eeuw. Het bier werd volgens hetzelfde recept gebrouwen in honderden artisanale brouwerijtjes in de hele stad. Begin 19e eeuw namen industriële brouwerijen het over en leek het gedaan met het Seefbier. Tot Johan zich erin vastbeet! Hij heeft het recept teruggevonden in een oud familiearchief.” Met de hulp van bierexpert Filip Delvaux konden Karen en Johan het bier updaten naar een modern recept. “De smaak was zo uniek dat we het bier met de wereld wilden delen. In 2012 hebben we de sprong gewaagd en het Seefbier op de markt gebracht”, vertelt Karen.

Vrienden met de buren

Vijf jaar later is het tijd voor de volgende grote stap: een eigen brouwerij. “Het was een droom van ons om het Seefbier ook echt terug naar huis te brengen door het in Antwerpen te brouwen”, legt Karen uit. “Die thuis hebben we gevonden in het historische Noorderpershuis in de Cadixwijk. De Investdesk van de stad heeft ons goed begeleid om al het papierwerk rond te krijgen. We hebben de loods omgevormd tot een brouwzaal met respect voor het beschermde gebouw, maar ook met de nieuwste technologie. Om overlast voor de buurt te vermijden, hebben we bijvoorbeeld een systeem voor stoomrecuperatie geïnstalleerd. De stoom die vrijkomt bij het brouwen, en die de typische brouwerijgeur veroorzaakt, komt dus niet via de schoorsteen in de lucht terecht. De buren ruiken er niets van.”

“Sinds mei 2017 brouwen we al onze bieren hier. Behalve Seefbier is dat ook ons Bootjesbier en vier andere recepten. We vullen hier enkel vaten, want flesjes vullen is heel arbeidsintensief en maakt bovendien veel lawaai. Dat gebeurt dus op een andere locatie. Het blijft hier uiteindelijk een woonwijk, we willen de buren te vriend houden!”

Elke maand een pint

Dat lijkt te lukken, want veel van de buren steunen de Antwerpse Brouw Compagnie via crowdfunding. “Een derde van onze funders zijn trouwens Nederlanders”, aldus Karen. “Onze funders krijgen geen aandelen, maar mogen levenslang elke maand een pint komen drinken. Of elk jaar twaalf flesjes ophalen. Met hun steun hebben we heel wat van de bijkomende kosten kunnen opvangen bij de inrichting van het nieuwe pand.”

“We willen een huis zijn voor de buurt, maar ook voor alle Antwerpenaars en voor toeristen. Iedereen is welkom om te komen kijken in de brouwzaal, een pintje te drinken en in de zomer te genieten op ons grote terras. Tot april zijn we elk weekend open. Daarna zelfs zeven dagen per week.”

De Antwerpse Brouw Compagnie opent officieel haar deuren voor het publiek op 22 en 23 december.

Op zoek naar locatieadvies op maat? Neem contact op met de Investdesk

Sectoren: 
Deel deze pagina: