Senso2me gelauwerd in Silicon Valley

Senso2me, het Antwerpse bedrijf van Richard Kleihorst en Alain Van Buyten, is in de prijzen gevallen in Silicon Valley. Het bedrijf ontwikkelde een systeem om oudere mensen 24 uur op 24 in de gaten te houden en toch hun pivacy te respecteren. Dat is een goede oplossing voor mantelzorgers, meestal familieleden die veel tijd besteden aan de eerstelijnszorg.

Richard - ingenieur elektronica - en Alain – economist - leerden elkaar kennen bij een onderzoeksproject van de universiteit Gent over ouder worden, ‘Ag(e)ing’ in vaktermen.

"We hebben beiden oudere ouders en waren daarom geïnteresseerd in en gemotiveerd om een handig systeem te ontwikkelen om bejaarde, alleenwonende mensen 24 uur op 24 te ‘monitoren’. Zo zou je moeten kunnen nagaan wat deze mensen de hele dag doen, waarmee ze bezig zijn, of ze verdacht lang in de badkamer blijven enzomeer."

"Het voordeel van ons systeem is dat je het snel en eenvoudig kunt installeren, dat het ook zonder internet kan gebruikt worden en dat het betaalbaar blijft. Je kunt het immers zowel kopen als huren."

Een groep investeerders “Aging 2.0” zocht een goede oplossing om vergrijzingsproblemen aan te pakken. Daarom loofde de groep een prijs uit voor het bedrijf dat een innovatief product ontwikkelde in de sector van de ouderenzorg.

Alain en Richard, die hun bedrijf begin dit jaar oprichtten, behaalden met hun zelf ontwikkeld systeem zowel Belgische als wereldwijde erkenning.

Hoe werkt het systeem?

Een centrale communicatie-unit is draadloos verbonden met sensoren met een specifieke kleurencode: een blauwe voor de badkamer, een witte voor de slaapkamer, een rode voor de keuken, een groene voor de living en een gele voor de buitenomgeving.

De mantelzorger kan op een computer, tablet of smartphone volgen waar de bejaarde zich bevindt en hoe lang hij zich op een bepaalde plaats bevindt. Als dat tot ongerustheid leidt, kan de mantelzorger ingrijpen.

Het systeem kan snel en eenvoudig (Plug & play) geïnstalleerd worden. Alleen de centrale unit moet op de netspanning aangesloten worden, maar werkt ook bij het uitvallen van de elektriciteit verder op batterijen. Zowel de elektronica als de behuizing van de sensoren zijn van Belgische makelij.

Sectoren: 
Deel deze pagina: