Slimme oplossingen van Antwerpse start-ups: Spikes

Zorgbedrijf Antwerpen

Spikes bundelt met innovatief dataplatform besmettingsgraad en werkplanning voor zorgsector

In de strijd tegen Covid-19 lanceerde de stad Antwerpen in maart een oproep naar start-ups om innovatieve digitale oplossingen uit te werken. Spikes ontwikkelde een oplossing voor twee noden die het Zorgbedrijf in Antwerpen signaleerde: accurate managementinformatie over de besmettingssituatie en een tool om vrijwilligers op een veilige manier in te zetten. 

Accurate managementinformatie: noodzaak in crisistijd

Werner Vanhees (CFO/COO): “Spikes wilde Zorgbedrijf Antwerpen zo snel mogelijk een inzicht laten verwerven in de besmettingsgraad bij de medewerkers en cliënten in hun organisatie. Door de juiste data te linken met werkplanning, track & trace en andere relevante gegevens, wordt het voor het managementteam mogelijk om eventuele besmettingen snel te traceren. Met deze informatie kunnen ze betrouwbare maatregelen nemen voor de ziekenhuizen en woonzorgcentra. Als het nodig is kunnen ze op basis van deze accurate data proactief beginnen testen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen of zelfs een volledig team, afdeling of zorginstelling afzonderen."

Digitale bundeling van nazorg voor ex-patiënten, inclusief vrijwilligersaanbod

Werner Vanhees: “Vervolgens wilde Spikes het laagdrempelig platform Kwiekzilver verder uitwerken. Via deze website biedt het Zorgbedrijf medische en paramedische nazorg aan én de hulp van enthousiaste Antwerpse vrijwilligers. In de nasleep van Corona kunnen zorgbehoevenden via deze website ingeven wat ze nodig hebben. Zij worden gematcht met zorgverleners of met vrijwilligers, allen gescreend op het virus, zodat de zorg veilig kan gebeuren.”

Partners in het project

Voor deze oproep van de stad Antwerpen dienden 130 bedrijven en organisaties een project in. Veel voorstellen werden ingediend door multidisciplinaire teams die de kansen wilden grijpen die digitalisering in deze uitzonderlijke situatie biedt.
Voor dit project werkten het IT-bedrijf Spikes samen met Zorgbedrijf Antwerpen. Bingli leverde de digitale applicatie die test op Covid-19. Studenten Healthcare Management van Thomas More werkten tijdens hun stage mee door hulp te bieden via een helpdesk en vragen rond het correct invullen van de Covid-19-test te beantwoorden.

Samenwerken aan innovatie

Samenwerken in een multidisciplinair team bleek een meerwaarde voor dit project.
Werner Vanhees: "We analyseerden samen met de IT-dienst van Zorgbedrijf Antwerpen de bestaande informatiesystemen. Om de applicatie te laten slagen hadden we up-to-date en correcte data nodig.
Om besmettingen in de zorginstelling te detecteren, publiceerde Spikes de anonieme Bingli-vragenlijst op het intranet van Zorgbedrijf. Deze werd gepersonaliseerd ingevuld door elke medewerker en patiënt. In een volgende stap analyseerde de start-up de resultaten van geteste personen en de besmettingssituatie per zorginstelling. Alle relevante managementinfo bundelde Spikes in een databord. 

De dashboards waren in mei beschikbaar. Ze geven per instelling de besmettingen, vermoedelijke besmettingen of genezen medewerkers en cliënten in kaart. Gelukkig is de epidemie ingedijkt, maar dit dashboard is up en running voor een mogelijke tweede golf. En niet alleen voor Zorgbedrijf Antwerpen; het bord is erg generiek geconcipieerd en kan vlot in andere organisaties geïmplementeerd worden.

Begin juni werd het platform Kwiekzilver geactiveerd voor regio Antwerpen. Andere gemeenten gebruikten dit platform reeds om de zorgvraag van patiënten te matchen met het zorgaanbod. Dit platform werd opgezet voor Zorgbedrijf Antwerpen en gecombineerd met databases van vrijwilligers uit netwerken van het Zorgbedrijf, de Gezinsbond en organisaties als Femma.”

Financiële steun van stad Antwerpen

De stad maakte voor de geselecteerde projecten in totaal 250.000 euro vrij. Spikes kon, net als zeven andere start-ups, genieten van deze financiële steun.
Werner Vanhees: “Zonder deze ondersteuning was dit project niet gerealiseerd. De medewerkers die dit project softwarematig uitwerkten, werden betaald met dit budget. Net voor Covid-19 uitbrak, waren wij in gesprek met het Zorgbedrijf over de opzet van Kwiekzilver. Die gesprekken vielen stil door de andere prioriteiten tijdens deze pandemie. Met de steun van de stad hebben we ons kunnen focussen op een andere acute behoefte van het Zorgbedrijf. We legden ons toe op het in kaart brengen van besmettingen en hebben dit snel kunnen uitwerken in een gebruiksvriendelijk dashboard dat het management kan gebruiken tijdens crisissituaties.”

“Zonder ondersteuning van de stad was dit project niet gerealiseerd. De medewerkers die dit project softwarematig uitwerkten, werden betaald met dit budget.”

 

Alle info over extra stedelijke steun tijdens coronacrisis

De stad Antwerpen ondersteunt zelfstandigen, ondernemers en verenigingen extra tijdens de coronacrisis. Op onze overzichtspagina vind je up-to-date informatie over alle steunmaatregelen van de stad Antwerpen.
 

Deel deze pagina: