Smartbox: "Bedrijven willen meer en meer ecologisch verantwoord ondernemen"

Te koud in de zomer, te warm in de winter. En dat met gigantisch hoge facturen als gevolg. De intelligente smartbox stemt de temperatuur in een winkel perfect af en bespaart zo een flinke duit en heel wat CO2-uitstoot. Een proactieve dienstverlening krijgt u er bovenop. 

Antwerpen is één van de tien steden die genomineerd zijn voor de Belfius Smart City Award 2015. Deze prijs wint een stad of gemeente omdat ze zich onderscheidt met acties rond duurzaamheid. In Antwerpen is Stadslab2050 de stuwende kracht, een samenwerkingsverband tussen de stad, bedrijven en bewoners. De smartbox van Smartlog is een handige oplossing, op maat van vele winkels. Stadslab 2050 maakte het initiatief veel toegankelijker, waardoor de kledingwinkels McGregor en Gaastra als eerste de smartbox installeerden.

Goed voor het milieu én de portefeuille

Wat doet de smartbox precies?
Guy Claesen (Smartlog): “De smartbox berekent op basis van de buitentemperatuur en het aantal aanwezige mensen de ideale binnentemperatuur. Daarnaast bepaalt het systeem ook wanneer de temperatuur langzaam moet zakken of stijgen in functie van de openingstijden. Een traditionele airco springt enkele uren voor openingstijd aan en begint dan al volop te blazen, met uren energieverspilling tot gevolg.”
 
Kris van de Mierop (CEO McGregor): “Tot slot geef het systeem zelf aan of er een defect is of nood aan een onderhoudsbeurt. De installateurs krijgen meteen een briefing wat er aan de hand is en moeten daardoor slechts één keer ter plekke komen. Dat bespaart transport en veel fileleed.”
 
Guy: “Op financieel vlak betaalt niet enkel de klant een lagere factuur, maar hoeft de installateur geen kosten meer te voorzien in het vooronderzoek.”
 
Wat heeft u over de streep getrokken om te werken met het Smartlog-systeem, Kris?
Kris: “Het gevoel om iets terug te kunnen doen voor de planeet was voor ons de hoofdreden om mee in dit verhaal te stappen. Daarnaast natuurlijk de controle. We hebben meer dan 30 winkels, waar het ofwel te koud ofwel te warm was. De facturen liepen de spuigaten uit.”
 
Zijn bedrijven zich bewust van hun impact op het milieu?
Guy: “Vroeger was je een geitenwollen sok wanneer je je druk maakte over het milieu. Vandaag merk je dat er een duidelijke verschuiving aan de gang is. Bedrijven willen meer en meer ecologisch verantwoord ondernemen.” 
 
Lees het volledige interview over de smartbox van Smartlog.

Stem op Stadslab2050

De Smart City Award beloont de stad met de meest duurzame initiatieven. En dat zou wel eens Antwerpen kunnen worden. Breng daarom onmiddellijk uw stem uit.
 
Stem op de website van Knack voor Stadslab2050 en Antwerpen
 
Stadslab2050 is een stedelijk laboratorium dat Antwerpen tegen 2050 duurzaam wil maken door vernieuwende projecten te steunen, zoals energiezuinige winkeldeuren. Stadslab2050 werd genomineerd voor zijn ontmoetingsruimte ‘Energie voor het Antwerpse hart’. Dit workshoptraject maakt van Antwerpen een energievriendelijkere stad.

Thema's: 
Deel deze pagina: