Software-architect Katrien De Graeve over IoT en innoverende vrouwen

Software-architect Katrien De Graeve heeft de vinger aan de pols van IoT-innovatie bij Microsoft. Reden genoeg om haar uit te nodigen voor een bezoek aan The Beacon, de gloednieuwe Antwerpse hub voor alles dat IoT – Internet of Things – heet in Antwerpen. We spraken met haar over cloud-technologie, slimme steden en vrouwen in technologie en innovatie.

Katrien De Graeve begeleidt bedrijven die IoT-applicaties bouwen in de slimme cloud-omgeving van Microsoft. “Dat klinkt heel technisch – en dat is het ook wel”, lacht ze. “Maar elk van die cloud-toepassingen heeft een heel praktische functie.”

Concurrentieel dankzij de cloud

Een voorbeeld van de bedrijven die Katrien begeleidt, is een producent van hygiëne-oplossingen. Het bedrijf maakt bijvoorbeeld de dispensers met papieren handdoekjes in de wc van kantoren en openbare gebouwen. “Dat is een heel traditioneel product en je zou denken dat je er maar weinig mee kan innoveren. Maar dat bedrijf voelt heel sterk de concurrentie van onder andere China, waar dezelfde producten veel goedkoper worden geproduceerd. Zij moeten dus op een andere manier hun service de moeite waard maken voor klanten. En dat doen ze met IoT: dispensers die op afstand laten weten hoe vol of leeg ze zijn, bijvoorbeeld. Of een teller die bijhoudt hoeveel mensen er in de ruimte passeren. Als bedrijf kan je dan veel efficiënter de schoonmaakploeg aansturen of nieuwe stock bestellen.”

Innovatie versnelt

Zegt Katriens naam u iets? Dan is de kans groot dat u haar aan het werk gezien hebt in Team Scheire. Ze hielp er bijvoorbeeld een AI-toepassing te ontwikkelen waardoor een blinde vrouw foto’s kon trekken met haar smartphone. “Dat zijn eigenlijk geen moeilijke ontwikkelingen meer”, zegt Katrien. “AI en machine learning worden nu heel snel, heel breed beschikbaar. Voor bedrijven biedt dat innovatiekansen die vroeger niet haalbaar waren.”

“Hier in The Beacon zie je dat heel goed. Nog niet zo lang geleden moest je als startend technologiebedrijf een enorme investering doen in hardware en software. Vandaag heb je als start-up een enorm arsenaal gewoon ter beschikking. Je hoeft geen server meer te kopen, maar maakt gebruik van de cloud. Zo kan je heel snel en relatief betaalbaar je concept testen. Mislukt het? Dan is er weinig of niets verloren. Dankzij die ontwikkeling gaat innovatie steeds sneller. De start-upcultuur is een teken dat de drempel om te ondernemen steeds lager wordt.”

“Mensen blijven creatiever dan machines”

“Digitale innovatie wordt alleen maar belangrijker. Niet alleen voor bedrijven die concurrentieel willen blijven, maar ook voor hele industrieën en zelfs steden. Daarom vind ik het heel interessant wat Antwerpen doet met de ‘slimme wijk’ op Sint-Andries of wat hier in The Beacon gebeurt. Ik geloof trouwens dat innovatie ook voor ons, als werknemers en ondernemers, nodig zal zijn. Je hoort weleens angstige nieuwsberichten waarin men voorspelt dat onze jobs over tien jaar door robots gedaan worden. Dat kan best kloppen, maar het hoeft niet negatief te zijn. We moeten gewoon flexibel blijven. Creatief denken, dat kunnen mensen nog altijd beter dan machines. En dat blijft zo.”

EU Prize for Women Innovators

Als vrouw is Katrien De Graeve in haar beroep in de minderheid. Dat viel ook de Europese Unie op, die vrouwelijk talent ondersteunt met de EU Prize for Women Innovators. Wat Katrien vindt van zo’n initiatief? “Als ik mocht kiezen, zouden we het heel normaal vinden dat vrouwen, net als mannen, baanbrekend werk doen in digitale technologie en innovatie. Maar zover zijn we nog niet. In afwachting vind ik dat we zoveel mogelijk rolmodellen in de kijker moeten zetten. Passie doorgeven, daar gaat het om.”
 

 

Sectoren: 
Deel deze pagina: