Staat van de Antwerpse kantorenmarkt in 2019

De Antwerpse kantorenmarkt krijgt sinds enkele jaren steeds meer vraag naar high-end kantoorruimte. Die vraag wordt gestuurd door een sterke arbeidsmarkt en een aantal grote kantoorprojecten. Logisch dan ook dat ontwikkelaars en makelaars in Antwerpen op zoek zijn naar nieuwe kantoorprojecten die deze dynamiek bestendigen.

Vraag groeit. Ontwikkelaars op zoek naar nieuwe projecten

De beschikbare kantoorruimte in Antwerpen vermindert sinds 2017 en daalde ook weer in 2019: de vraag naar kwalitatieve werkplekken bleef groeien, terwijl nieuwe ontwikkelingen op zich lieten wachten. De Antwerpse leegstandsgraad daalde dan ook verder tot 8%.

Een ander logisch gevolg van het eerder beperkte aanbod aan kwalitatieve ruimte, is een stijging van de huurprijzen sinds 2017. Die trend zette zich dit jaar ook door. De Antwerpse prime rent (de hoogste huurprijs) steeg tot 160 euro per m² per jaar, de gemiddelde huurprijs steeg met 2.7% tot 120 euro per m² per jaar. Ondanks deze stijging blijft de huurprijs voor kantoren in Antwerpen zeer concurrentieel in vergelijking met de huurprijs in andere steden.

De grootste uitdaging van de Antwerpse kantorenmarkt is de kwaliteit van het aanbod

75 % van het open aanbod is Grade-C kwaliteit, terwijl bedrijven momenteel vooral naar Grade-A gebouwen op zoek zijn. In de ‘War-For-Talent’ wordt een makkelijk bereikbare, aangename werkplek in een bruisende omgeving met veel faciliteiten in de buurt, alsmaar belangrijker voor bedrijven.

Deze mismatch tussen vraag en tekort aan high-end kwaliteitsaanbod verklaart de relatief hoge leegstandsgraad van Grade-C, maar zorgt er tegelijk voor dat ontwikkelaars blijven zoeken naar nieuwe investeringsopportuniteiten. De quasi onmiddellijke en  volledige take- up van Post X toont aan dat er een aanzienlijke marktvraag is voor dergelijke projecten. Belangrijke opmerking daarbij is dat het in vele gevallen gaat over een lokale verhuis. Doorgaans komen de nieuwe huurders vanuit andere locaties in de stad met uitzonderingen, zoals Kraft Heinz, VF Europe en Sweco.

What’s gebeurd in 2019

Begin 2019 kondigde Cushman & Wakefield aan een volwaardig kantoor uit te zullen bouwen in Antwerpen. Cushman wordt daarmee de vierde internationale makelaar in de Scheldestad, na JLL, CBRE en BNP Paribas Real Estate.

De hoge vlucht van co-workings blijft de aandacht trekken. In 2018 trad co-working prominent op de voorgrond in Brussel; de sector vertegenwoordigde toen 22% van de take-up. In 2019 kwam Antwerpen in het vizier: niet alleen Fosbury & Sons zocht nieuwe locaties (Montevideo, Coffeelabs Lange Klarenstraat), ook Silversquare (Provinciaal Veiligheidsinstituut Jezusstraat, project Cores Belgacom Uitbreidingsstraat) zoekt naarstig bijkomende vestigingen. Het aanbod wordt verder uitgebreid met nichespelers die zich specifiek richten op doelgroepen als vrouwelijke ondernemers of non-profitorganisaties.

Meer weten over het open kantorenaanbod in Antwerpen? Interesse om een kantoorruimte te huren? Contacteer Investdesk.

 

Kerncijfers Kantorenmonitor 2019

Antwerpen beschikt over een totaal kantorenaanbod van 2,2 Mio m²

De Antwerpse kantoormarkt is de grootste in Vlaanderen. Ter vergelijking: het open aanbod in Gent is 1,3 Mio m², dat in Leuven is 440 K m².

Antwerpen beschikt over 1300 kantoorlocaties, voornamelijk in het centrum en in Berchem

Het merendeel van het open aanbod is te vinden in het centrum, in de omgeving van het Centraal Station, van Berchem Station en langsheen de Uitbreidingsstraat.

De huurprijs voor kantoren ligt tussen 75 euro/m²/ jaar en 160 euro/m²/jaar

De prime rent (= de hoogste huurprijs op de beste locatie) stijgt jaarlijks en bedraagt nu 160 euro/m²/jaar. De goedkoopste kantoren zijn verouderde gebouwen in de districten van Antwerpen zoals in Deurne aan de Bisschoppenhoflaan of in Merksem aan de Bredabaan. De duurste huurprijs werd genoteerd voor de Engie Toren aan het Centraal Station.

Antwerpen heeft een leegstandsgraad van 8% zijnde 180.000 m². Dit is merkelijk hoger dan het Vlaamse gemiddelde van 5%.

Deze leegstandsgraad daalt al enkele jaren onder invloed van de sterkere vraag en reconversie van kantoorgebouwen naar voornamelijk residentiële functies. Deze leegstand betreft voornamelijk Grade-C gebouwen, waar nog weinig vraag naar is.

 

*
Grade-A: < 10 jaar, > 1000 m², goed gelegen, doorgaans in hoogbouw, bemande lobby
Grade-B: 10-20 jaar, 600- 1000m², minder goed gelegen of niet recent gerenoveerd
Grade-C: > 20 jaar, < 600 m², eerder onaantrekkelijke omgeving, verouderde infrastructuur

Thema's: 
Deel deze pagina: