Stad Antwerpen bevestigt haar voortrekkersrol in mode en technologie in Rusland

Op 26 april 2018 ging in kader van de Sint-Petersburg Fashion Week een Antwerps seminarie door over mode en technologie. De Sint-Petersburg Fashion Week is een gerenommeerd event in Rusland, waar meer dan 95 designers van onder andere Rusland, Servië, Frankrijk en USA hun werk komen voorstellen. De stad Antwerpen kreeg de unieke kans om tijdens de Sint-Petersburg Fashion Week een eigen seminarie te hosten, en zo haar voortrekkersrol in mode en technologie te bevestigen.

Antwerpen staat wereldwijd bekend om zijn mode. Zo gooit de stad niet enkel hoge ogen met zijn prestigieuze modedepartement van het Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, het ModeMuseum en Flanders DC, maar ook met onze vele getalenteerde designers die hun zin voor creativiteit combineren met innovatie. Tijdens een seminarie in Rusland benadrukt Antwerpen zijn voortrekkersrol, en wordt toonaangevend Antwerps talent voorgesteld.

Tot op de dag van vandaag zetten Antwerpse designers internationaal de toon op het vlak van mode. Na een korte uiteenzetting over het Antwerpse modelandschap, vertelde Flanders DC hoe mode en technologie in Antwerpen feilloos samengaan. “Zo gaan Antwerpse designers niet enkel slim om met hun materialen, maar bouwen ze ook innovatie in in hun productie- en distributieproces, in de klantervaring en in de manier van communiceren”, verduidelijkt Hanne Debaere, Project manager mode bij Flanders DC. “Dankzij die zin voor innovatie, slaagt Antwerpen erin om haar positie als modehoofdstad te bewaren naast andere grote steden zoals Parijs, Londen en New York.”

Tijdens het seminarie werd de designstudio Jasna Rok als een toonaangevende Antwerpse case naar voren geschoven. Fashiontechpioneer en onderneemster Jasna Rokegem wil de toekomst van interactieve, geconnecteerde kleding bepalen door mode en spitstechnologie, zoals virtual reality en augmented reality, te combineren. Wat dacht je van een kledingstuk dat een soort van tweede huid vormt, waarmee je gevoelens kunt uitdrukken? Of een T-shirt dat een opkomende griep kan detecteren? “Ondertussen heb ik mijn plek kunnen veroveren in de modewereld”, vertelt Jasna Rokegem. “Ik zie mezelf als een pionier en onafhankelijk innovatielabo. Iemand waar iedereen naartoe komt om raad, internationaal en over verschillende sectoren heen. Ik ben geen evangelist, ik kom niet op een podium vertellen hoe ik denk dat de toekomst er zal uitzien. Ik wil eerder die toekomst tastbaar maken voor een breed publiek. Ik ben dan ook vereerd dat ik deel mag uitmaken van de Antwerpse missie naar Rusland, en zo mijn kennis kan delen over de toekomst van mode.” Dankzij Jasna’s vernieuwende visie op mode, heeft ze concrete samenwerkingen lopen met partners van over heel de wereld, zoals Nokia Bell Labs, Nanex Company en Leap Motion.

Stedelijke missie naar Rusland

Het Antwerpse seminar kaderde in de stedelijke handelsmissie naar Rusland (Moskou en Sint-Petersburg) die plaatsvindt van 22 tot en met 28 april. Een delegatie uit Antwerpen, met ondernemers en afgevaardigden van het stadsbestuur, Havenbedrijf Antwerpen en Antwerp World Diamond Centre, ontmoet in de twee steden plaatselijke bedrijfsleiders uit uiteenlopende sectoren en zet er de troeven van Antwerpen in de kijker. Aanleiding van de missie is de zestigste verjaardag van de officiële vriendschapsband tussen Antwerpen en Sint-Petersburg.

Ontdek de hedendaagse trends in het Antwerpse modelandschap (EN)

Deel deze pagina: