Stad Antwerpen ondersteunt ondernemers in BlueChem bij labo-inrichting

foto: Walter Saenen

BlueChem is de eerste incubator in Vlaanderen die zich specifiek toespitst op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie. Op 28 april 2020 opent BlueChem officieel de deuren op het eco-bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Nu zijn de eerste vijf huurders – Arpadis, Catalisti, Creaflow, InOpSys en VITO –  en drie partnerbedrijven – BASF, Borealis en INEOS –bekend. Daarmee is een bezettingsgraad van 20% op vier en een halve maand voor de opening al quasi bereikt. In totaal is er in BlueChem plaats voor twintig bedrijven, afhankelijk van de kantoor- en laboruimte die ze elk nodig hebben.

Jonge bedrijven krijgen financiële steun voor labo-inrichting op BlueChem

De stad Antwerpen lanceert ook het BlueChem Kickstart Fund, een investeringsfonds dat jonge en startende bedrijven die zich vestigen in BlueChem financieel ondersteunt geeft bij de inrichting van hun labo’s. Zij hebben zeer specifieke, dure apparatuur nodig voor chemie-onderzoek. Met deze extra steun kunnen ondernemers hun laboratoria inrichten om onderzoek naar duurzame chemieproducten de grootste slaagkans te geven.

De stad Antwerpen wil met BlueChem en dit BlueChem Kickstart Fund meer innovatiekracht realiseren voor de chemiesector, de economische motor van Antwerpen. De strategische partners BNP Paribas Fortis, Deloitte, Laga en Port of Antwerp zullen start-ups en groeibedrijven in BlueChem gespecialiseerd advies geven en hen met dienstverlening op maat helpen doorgroeien.

BlueChem: ecosysteem voor duurzame chemie

BlueChem biedt niet alleen de perfecte accommodatie voor startende bedrijven. Deze incubator voor duurzame chemie wil ook een ecosysteem opbouwen dat innovatieprojecten stimuleert tussen grote ondernemingen, kmo’s en start-ups enerzijds en tussen de privésector, de overheid en de academische wereld anderzijds.

Daarom is het belangrijk dat ook Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen, en VITO, Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, in BlueChem actief zullen zijn om kansrijke innovaties te detecteren en te begeleiden. Partnerbedrijven zoals BASF, Borealis en INEOS houden met hun aanwezigheid in BlueChem de vinger aan de pols van innovaties in duurzame chemie en kunnen een hefboom zijn om doorbraaktechnologieën te helpen doorgroeien naar industriële toepassingen. Zo versterkt BlueChem de innovatiekracht van de chemiecluster in de Antwerpse haven en in de rest van Vlaanderen.
 

Hebt u ook interesse in een kantoor in BlueChem? Meer info op www.bluechem.be/contact/

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: