Stad Antwerpen ondersteunt Rombit’s ontwikkeling van contact tracing armband voor events

Contact tracing wearable (armband) van Rombit

In de strijd tegen Covid-19 lanceerde stad Antwerpen een oproep naar bedrijven (*) om slimme oplossingen te bedenken en tot producten uit te werken. Rombit, een Antwerps technologiebedrijf gespecialiseerd in Industrial Internet of Things (IIOT) diende een project in om de door hen ontwikkelde wearable met technologie voor social distancing en contactopvolging in de industrie aan te passen voor de evenementensector. Dit project werd door de stad geselecteerd en kreeg een stedelijke toelage om de nieuwe toepassing verder uit te werken tot een nieuw product.

Digitale registratie van contacten

Bij events zijn er specifieke uitdagingen op vlak van contact tracing. Als deelnemer kom je in contact met onbekenden. Je kan besmet raken of besmetten zonder het zelf te weten en niet beschikken over contactgegevens om achteraf te verwittigen. Organisatoren van events kunnen bezoekers dan weer niet verplichten om de app 'coronalert' te downloaden. Ze kunnen deelnemers wel manueel registreren, maar dat creëert een gigantische administratieve rompslomp én niemand weet wie er effectief met wie in contact is geweest. Digitale armbandjes bieden hier soelaas.

Armband met technologie voor contactopvolging

Rombit’s wearable wordt nu al wereldwijd gebruikt om de veiligheid in industriële sectoren te verhogen. De armbanden werken niet enkel bij social distancing en contact tracing maar ook bij valdetectie én waarschuwen bij aanrijdingen met een voertuig. Op basis van deze wearable ontwikkelde Rombit met nieuwe technologie een alternatief voor de evenementensector: een armband die eruitziet als een modern festivalbandje, dat eenvoudig en betaalbaar is en kan gekoppeld worden aan een ticketsysteem.

Aanpassingen voor gebruik in de evenementensector

De nieuwe armband vereenvoudigt contactopvolging: wanneer twee armbandjes té lang té dicht bij elkaar zijn, wordt dat automatisch geregistreerd. Is er niemand besmet, dan gebeurt er niets met die informatie. Blijkt er toch een bezoeker besmet te zijn, dan verwittigt hij de organisator van het evenement. Die kan - mits toestemming van de bezoeker - in het digitaal platform nagaan welk bandje die persoon droeg. Vervolgens kan hij, dankzij een koppeling met het ticketsysteem, de hoogrisicocontacten identificeren en die contacten verwittigen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. 

Privacy voorop 

Bij Rombit staat privacy voorop. Net zoals bij de oplossing voor industriële bedrijven, voldoet ook hier het platform aan de strikte GDPR-wetgeving omtrent privacy. Persoonlijke gegevens zijn versleuteld en de data kunnen enkel door bevoegde personen, in geval van besmetting, geraadpleegd worden. Twee weken na afloop van het evenement - de gemiddelde duurtijd van de incubatieperiode - worden alle gegevens verwijderd.

Onderzoek en test van de nieuwe technologie

Op dit moment focust Rombit zich op de technologie om na te gaan of deze aangepaste bandjes werken in een drukbevolkte setting. Pas daarna kan samen met de juiste instanties bepaald worden wie bevoegd is om de informatie te raadplegen.

Voor het onderzoek dragen 400 van de 580 leerlingen uit verschillende klassen van het Stedelijk Lyceum Pestalozzi in Antwerpen gedurende een halve dag een digitaal polsbandje. De werking van de technologie wordt getest en het onderzoek verloopt volledig anoniem volgens de privacywetgeving (GDPR).

 “Samen met de stad hopen we dat de evenementensector veilig en snel kan heropstarten. Zelf blijven we ons focussen op onze core business, namelijk industriële sectoren. We stellen onze technologie ter beschikking en staan open voor samenwerkingen met andere leveranciers.” Jan Vercammen, Rombit

(*) Rombit is één van de 7 projecten, geselecteerd door stad Antwerpen na een oproep om innovatieve of circulaire oplossingen in bijzondere tijden voor te stellen. Voor deze oproep maakte de stad een totaal budget van 1 miljoen euro vrij. Heb jij ook een innovatief project dat jouw bedrijf wil realiseren? Check of het in aanmerking komt voor een toelage.

Bedrijven of ondernemers die meer willen weten over deze technologie, kunnen contact opnemen met Rombit via info@rombit.be

 

 

Deel deze pagina: