Stad Antwerpen opent de achterbouw van StartupVillage

De stad Antwerpen wil startups samenbrengen en alle kansen bieden om te groeien en internationaliseren. Daarom besliste ze om een historisch pand in de Lange Gasthuisstraat 29-31 te renoveren. Dat wordt voor een periode van tien jaar ter beschikking gesteld voor de uitbouw van StartupVillage. Starters, grote bedrijven, mentors en investeerders ontmoeten elkaar daar in een ideale omgeving, pal in de historische binnenstad.

De achterbouw van StartupVillage werd vandaag officieel geopend en de partners die er zich vestigen bekendgemaakt. De renovatie van de voorbouw is volop bezig. Eind dit jaar zal die beschikbaar zijn voor innovatieve groeibedrijven. In totaal biedt StartupVillage ruim 3300 vierkante meter beschikbare oppervlakte aan. Het is een knooppunt in het stedelijke beleid rond digitale startups en groeibedrijven. 


Partners in de achterbouw

Gelijkvloers: De Serre
Citycubes, de startup van Dieter Veulemans, opent op de gelijkvloerse verdieping een innovatieve business- en eventlounge. Die zal ‘De Serre’ heten, een verwijzing naar onder meer de proeftuin van de aanpalende botanische tuin. “De link met Den Botaniek is niet toevallig. De lounge zal ook een proeftuin zijn voor nieuwe IT-toepassingen die relevant zijn voor de horeca”, aldus Veulemans. Op die manier is De Serre de uitgelezen plek om in een innoverende, dynamische omgeving te vergaderen en business-evenementen te organiseren. Kort na de zomer gaat De Serre open.

Eerste verdieping: incubator TheCofoundry
Op de eerste verdieping komt ‘TheCofoundry’, een incubator van de Cronos Groep voor groeibedrijven. Onder leiding van ‘serial entrepreneur’ Wim Bijnens zal de incubator startups intensief begeleiden en mogelijk ook van groeifinanciering voorzien. Drie digitale groeiclusters staan hierbij centraal: eHealth, IT in de logistiek en IT in de mobiliteit.

  • eHealth bouwt voort op het samenwerkingsverband BlueHealth Antwerp met Agfa HealthCare, Universitair Ziekenhuis Antwerpen, Universiteit Antwerpen, iMinds, Cronos Groep en stad Antwerpen.
  • Voor de cluster logistiek werkt Cronos nauw samen met verschillende havenbedrijven en het Vlaams Instituut voor Logistiek. “Wij willen onze kennis ter beschikking stellen aan innovatieve ondernemers die de bedrijven van de volgende generatie zullen vormen”, stelt CEO Dirk Deroost.

Tweede verdieping: imec/iMinds
Op de tweede verdieping vestigt de nieuwe gefuseerde organisatie imec/iMinds zich voor het eerst in Antwerpen. Naast de uitrol van haar eigen incubatieprogramma ‘iStart’, zal imec/iMinds vanuit Antwerpen ook een ‘living lab voor connected things’ uitbouwen. Het living lab wordt de komende jaren de grootste Europese proeftuin waar ondernemers hun digitale technologieën rechtstreeks kunnen toetsen aan de realiteit.  “Everything will be connected”, legt Luc Van den Hove, CEO van imec uit. “Antwerpen is voor imec/iMinds de ideale testomgeving voor toepassingen die zowel regionale als internationale impact moeten hebben.”

 

Lees meer over startups in Antwerpen

Deel deze pagina: