Stad Antwerpen presenteert slimme oplossingen tijdens Smart City Expo Barcelona

Het ‘Smart City Expo World Congress’ (SCEWC) is 's werelds grootste vakbeurs over steden en slimme stedelijke oplossingen. De stad Antwerpen presenteert haar stedelijke innovaties gericht op het creëren van een duurzame samenleving. Onder het algemene beursthema ‘Steden gemaakt van dromen’ belicht de stad Antwerpen haar concrete ‘smart city’ realisaties: innovatiehub The Beacon, slimme mobiliteitstoepassingen van ‘Slim naar Antwerpen’, het programma ‘Buy from Startups’ van IT-partner Digipolis en de ambitieuze plannen voor de inzet van drones met  Drones4Antwerpen.

Vandaag woont driekwart van de wereldbevolking in steden. Op die plaatsen is veel technologie en data te vinden. Data die tegen 2020 zal toenemen met nog eens 25 miljard geconnecteerde internet-of-things toestellen. Door deze slim te koppelen en de data slim te gebruiken, kan een stad grondig transformeren. Tegelijk kan technologie zorgen voor een hogere levenskwaliteit voor stadsbewoners. Digitale technologie vormt dan ook de ruggengraat van de steden van de toekomst.

Een internationale benchmark

Het driedaagse SCEWC congres is een uniek uitwisselingsplatform over de ontwikkeling van de stad van morgen. Een ideale gelegenheid om de professionals van de stadsinnovatie te ontmoeten, naast vertegenwoordigers van kmo's, starters enz. Bovendien is het dé plaats om contacten te leggen voor internationale partnerships. Bij de laatste editie, SCEWC verzamelden zich 700 steden wereldwijd, 844 exposanten, meer dan 400 sprekers en 21.331 deelnemers uit 146 landen. Ook de internationale impact van de beurs is inmiddels gegroeid. Geen wonder dat de stad Antwerpen voor het 3e jaar op rij in Barcelona aanwezig is met aantrekkelijke tastbare ‘smart city’ realisaties.

Antwerpen, een innovatieve smart city

Antwerpen ontwikkelt zich als een innovatieve Smart City. Slimme technologische oplossingen maken van Antwerpen een duurzame en wendbare stad voor burgers, bedrijven, nieuw talent en bezoekers. Om dit te bereiken, heeft Antwerpen aanzienlijke sterke punten:

 1. Het middelpunt is The Beacon. De innovatiehub richt zich op sterke Internet of Things en AI-producten voor de haven, de industrie en smart city (inclusief slimme mobiliteit). Imec, gevestigd in The Beacon, ontwikkelt zijn ‘City of Things’ –project. Ze gebruiken hiervoor de complexe en stedelijke omgeving als testterrein voor nieuwe technologische oplossingen. Zo kunnen ze andere steden inspireren.

2. Met Slim naar Antwerpen zet de stad Antwerpen in op slimme mobiliteit. Digitale innovatie speelt hierin een sleutelrol. De website en app van Slim naar Antwerpen inspireren gebruikers om te kiezen voor slimme mobiliteit. De inspanningen en expertise van ondernemers en bedrijven zijn hierbij cruciaal. Organisaties die specifieke oplossingen ontwikkelen om de mobiliteit in Antwerpen te verbeteren, krijgen de mogelijkheid om via een projectoproep financiële en inhoudelijke ondersteuning te ontvangen.

3. De Antwerp Smart Zone, midden in het historische stadscentrum, is een voorproefje van de stad van morgen. Op een kleinere oppervlakte worden nieuwe technologieën nog intensiever uitgetest. Vernieuwende ideeën groeien op die manier uit van een ‘smart zone’ naar een ’smart city’.

4. Daarnaast is Antwerpen koploper in Vlaanderen in het digitaliseren van haar dienstverlening en communicatie. Zo is Antwerpen één van de weinige Europese steden die al volop bouwt aan een veelbelovend modulair, open en digitaal stedelijk platform (Antwerp City Platform-as-a-Service). Innovatie gaat over meer dan alleen geavanceerde technologie. Het draait net zo goed om het vinden van slimme oplossingen voor complexe problemen. De haven van Antwerpen is altijd een plaats van vernieuwing en innovatie geweest. Met 'Haven van de toekomst' neemt de haven van Antwerpen al een aantal initiatieven om de haven in volle vaart vooruit te laten varen. Eén van deze projecten in de haven van Antwerpen is SAFIR, veilige en flexibele integratie van drones in een echte maar complexe havenomgeving. De stad Antwerpen toont ambities voor de uitbouw van een sterk drone-ecosysteem: met drones voor industriële inspecties, vervoer van medische stalen tussen ziekenhuizen en voor interventies.

Met deze smart-projecten heeft Antwerpen een unieke positie om verder uit te groeien tot een innovatieve Smart City. 

“De innovatiereputatie van Antwerpen is in veilige handen”

Dankzij deze slimme projecten bevindt Antwerpen zich in een unieke positie om zich verder te ontwikkelen als een Europese hub voor digitale innovatie. FDi Intelligence, het tijdschrift Financial Times, heeft deze sterke troeven recent gebundeld in een speciaal rapport over de sterke groei van het ecosysteem voor digitale innovatie in Antwerpen:  ”With organisations across Antwerp committed to digital innovation that can ensure it is a liveable, sustainable and smart city, together with the requisite start-up infrastructure and a strong talent pool, the city’s reputation for innovation seems to be in safe hands,” concludeert fDi in het artikel 'The talk of the town'.

Thema's: 
Deel deze pagina: