Stad en partners op handelsmissie naar Canada

De stad Antwerpen organiseert samen met haar partners een handelsmissie naar Canada. De missie vindt plaats van 22 tot en met 28 oktober en trekt naar Toronto en Montreal. Een delegatie uit Antwerpen, met ondernemers en afgevaardigden van de stad, Havenbedrijf Antwerpen en Antwerp World Diamond Centre, ontmoet in de twee steden plaatselijke bedrijfsleiders uit uiteenlopende sectoren en zet er de troeven van Antwerpen in de kijker.

Na de missies naar Azië in 2014 en 2016 en de missies naar Marokko en Israël in 2016, trekt Antwerpen nu naar Noord-Amerika. Tijdens de Canada-missie bezoekt de Antwerpse delegatie een aantal belangrijke bedrijven. Ook worden er investeringsseminaries gegeven en is er ruimte voor een aantal netwerkmomenten op maat van de deelnemers.

Belangrijke handelspartner en diamantproducent

Montreal en Toronto bieden heel wat economisch potentieel voor Antwerpen en zijn ondernemers. Noord-Amerika  is een belangrijk continent voor Port of Antwerp, met in totaal 26,5 miljoen ton getransporteerde goederen in 2016, waarvan 4,5 miljoen ton via handel met Canada. Maar ook op het vlak van diamant heeft Canada heel wat te bieden: het land is wereldwijd de derde grootste producent van ruwe diamant wat waarde betreft. Meer dan de helft van de Canadese output van ruwe diamant wordt rechtstreeks in Antwerpen op de markt gebracht, en dat aandeel gaat in stijgende lijn. Steeds meer Canadese mijnbedrijven verkiezen Antwerpen omwille van de unieke troeven van de diamantstad, zoals transparantie, expertise en kritische massa van kopers en verkopers.

Toronto

Het eerste deel van de missie vindt plaats in Toronto. Die stad is de vestigingsplaats voor de hoofdkwartieren van heel wat bedrijven. De leden van de handelsmissie nemen er deel aan een business-seminarie en bezoeken er de lokale Umicore-vestiging. Ook Kids & Company wordt bezocht, een grote firma die kinderopvang aanbiedt voor medewerkers van aangesloten bedrijven; Kids & Company werd al 4 keer verkozen tot best gerunde firma van Canada. Ook bij MaRS en Cisco gaat de missie langs, een lanceerplatform respectievelijk centrum voor innovatoren. En bij Autodesk, een toonaangevend bedrijf voor 3D-ontwerpen. Verder bezoeken de deelnemers die in de educatieve sector actief zijn het lokale ministerie voor onderwijs. In 2008 werd een onderwijshervorming doorgevoerd die resulteerde in veel betere leerresultaten bij elke leerling, los van hun socio-economische of etnisch-culturele achtergrond. Toronto is net als Antwerpen een stad met een erg divers samengestelde bevolking. Naast het ministerie bezoeken ze ook de lerarenopleiding en een school om in dialoog te gaan met de mensen die de hervorming (moeten) implementeren. Tot slot worden tijdens een bezoek aan The Art Gallery of Ontario, onder meer naar aanleiding van het nakende Barokfestival, ook de culturele banden tussen Antwerpen en Toronto aangehaald.

Montreal

Voor de tweede helft van de missie trekken de deelnemers naar Montreal. Die havenstad is een belangrijke toegangspoort tot de Canadese en Amerikaanse markt. De havens van Montreal en Antwerpen werken al tientallen jaren samen en tekenden in 2013 een zusterhavenovereenkomst. Sinds begin dit jaar wordt de gehele productie van de eerste en enige diamantmijn van Québec, de Renardmijn, integraal via Antwerpen verhandeld. Tijdens de missie krijgen de leden van de handelsmissie een unieke blik achter de schermen van deze diamantmijn en bezoeken ze ook de Beauharnois-stuwdam, een van ’s werelds grootste waterkrachtcentrales. Ze nemen deel aan een business-seminarie en bezoeken een oorlogsmonument voor de Tweede Wereldoorlog en een voormalige steengroeve die in een sport- en cultuursite werd veranderd. Ook Genetec, een wereldwijde speler op het vlak van videobewaking, toegangscontrole en nummerplaatherkenning, krijgt de delegatie over de vloer.  De deelnemers in de educatieve sector focussen in Montreal op de samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt en gaan tijdens een school- en bedrijfsbezoek na hoe jongeren uit beroepsgerichte opleidingen worden voorbereid op een echte job.

Lees meer over de missie naar Canada

Deel deze pagina: