Eerste editie Antwerp Startup Fair groot succes

Woensdag 4 mei vond in het hoofdkwartier van Born in Antwerp voor het eerst de Antwerp Startup Fair plaats, een dynamische ontmoetingsplek voor startups, werkzoekenden en potentiële klanten. Aangezien de stad een actieve en snelgroeiende startup scene heeft, kent het event een enorme opkomst: maar liefst 91 startups, 159 potentiële investeerders en 250 werkzoekenden waren aanwezig.

Voor de Antwerp Startup Fair sloegen een hele reeks spelers op de Antwerpse startup scene de handen in elkaar. Start it @kbc, Telenet Kickstart powered by Idealabs, iMinds en Idealabs brachten het grootste deel van de aanwezige starters samen. Deze organisaties en de talrijke starters die ze (hebben) doen groeien, maken Antwerpen tot een sterke startup stad.

De beurs wordt georganiseerd door startups.be, de koepelorganisatie van de Belgische startups, en bracht iedereen in de regio samen die geïnteresseerd is om te werken voor of te kopen van een startup. Om de startups hierin zo goed mogelijk te ondersteunen, bundelden verschillende partners hun krachten.

Partners van de Antwerp Startup Fair

Naast de eerder genoemde startup organisaties  maakten Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, Microsoft Innovation Center, Wolters Kluwer, Xerius, Digipolis, Netwerk Ondernemen en Cresco heel wat bedrijven uit hun netwerk warm om een kijkje te komen nemen op de Antwerp Startup Fair. Dankzij VDAB, Antwerp Management School, AIESEC en Bloovi werden vele kandidaat-werknemers aangemoedigd om zich in te schrijven voor de beurs. Het was de taak van TaPasCity om ondernemingen te stimuleren om hun professionele DNA in kaart te brengen. Tot slot zorgde de stad Antwerpen voor de professionele omkadering om de verschillende partners bij elkaar te brengen en op elkaar af te stemmen.

Startup Map

Op de Antwerp Startup Fair lanceerde de stad Antwerpen haar digitale Startup Map. Alle startups of groeibedrijven kunnen zichzelf op de kaart zetten via ondernemeninantwerpen.be/startups. Zo wordt de Startup map een bron van kennis en samenwerking voor alle Antwerpse startups, kennisinstellingen en incubatoren. Dit is een letterlijke vertaling van de gemeenschappelijke doelstelling van incubatoren, acceleratoren, ondersteunende startup initiatieven en de stad: beloftevolle, innovatieve startups de kans geven om te groeien en zichzelf op de kaart te zetten.

Global Startup Nations award

Dankzij de vele inspanningen van iedereen die in het Antwerpse startup landschap actief is, ontving de stad Antwerpen vorig jaar de ‘Global Startup Nations award’. Deze prijs werd toegekend omwille van de nauwe samenwerking van de stad met privépartners en het slim gebruikmaken van de dynamiek die er vandaag rond startups en groeibedrijven bestaat. De award is een extra stimulans voor de stad om de komende jaren mee het voortouw te nemen in de digitalisering van de economie en de samenleving. Een voorbeeld hierbij is het ‘buy from startups’-programma van Digipolis, de IT-partner van de stad Antwerpen. Dankzij ‘buy from startups’ zal de stad IT aankopen van startups. Op die manier vinden startups al vroeg klanten voor hun producten, waardoor zij sneller kunnen groeien.

Een ander vooruitstrevend project is City of Things, waarmee gebruiksvriendelijke toepassingen worden ontwikkeld die Antwerpenaren verbinden met ontwikkelaars en ondernemers via de aanwezigheid van slimme apparaten. Hiermee is de stad Antwerpen de grootste ‘Internet of Things’ proeftuin van Europa. Tot slot wil de stad zich ook internationaal op de kaart zetten. Zo wordt er sterk ingezet op buitenlandse missies, waarmee nauw wordt samengewerkt met startups.be. Ook worden internationale startups via verschillende initiatieven aangemoedigd om zich te vestigen in de stad.

Deel deze pagina: