Stad werkt samen met De Collectie voor nieuwe aanpak textielinzameling

De inzameling van textiel beter stroomlijnen en inzetten op maximaal lokaal hergebruik. Met die wens ging stad Antwerpen op zoek naar een partner om de textielinzameling te regelen. Die vonden ze in De Collectie - een samenwerking van vijf non-profitorganisaties, waaronder het maatwerkbedrijf De Kringwinkel.

“Vanuit de stad willen we volop inzetten op reduce, reuse en recycle - minder afval dus, en meer hergebruik”, vertelt Pamela Hoorelbeke, adjunct-coördinator stadsreiniging. “Dat geldt ook voor textiel: dat wilden we niet alleen beter inzamelen, maar ook maximaal lokaal hergebruiken.”

Op zoek naar de beste partner

“We schreven een concessie-leidraad uit met daarin enkele voorwaarden. Zo wilde de stad de inzameling en verwerking kunnen opvolgen, moesten de bestaande textielcontainers uit het straatbeeld verdwijnen, en stond het ‘lokaal verhaal’ centraal. Het beste antwoord op onze vraag kwam van vijf non-profitspelers: Oxfam, Mensenzorg, Kindervriend, De Kringwinkel en Wereldmissiehulp. Zij verzamelden zich onder de naam ‘De Collectie’.”

“In dat samenwerkingsverband fungeert De Kringwinkel als trekker en aanspreekpunt”, verduidelijkt Sam Elinck, projectcoördinator bij De Kringwinkel. “We organiseren bijvoorbeeld maandelijks een meeting met de andere organisaties en we informeren de stad daarna.”

Aanpak aanpassen

“De Kringwinkel deed - net als de andere partners - ook vroeger al aan textielinzameling. Maar natuurlijk moesten we ons aanpassen aan deze nieuwe aanpak. Zo kwam mijn functie erbij, als schakel tussen De Collectie en de stad”, gaat Sam verder. “En we moesten, door het verdwijnen van de straatcontainers, op zoek naar andere inzamelmogelijkheden. Er gebeuren nog steeds huis-aan-huisophalingen, maar er zijn nu ook Collectie-punten in bedrijven - onder meer in de bpost-kantoren - en op openbare plaatsen. Vandaag tellen we er zo’n honderd, maar dat moeten er op termijn drie keer meer worden.”

Sociale tewerkstelling

“Onze partners werken voornamelijk met vrijwilligers, maar wij rekenen voor de ophaling en sortering van het textiel op onze De Kringwinkel-medewerkers. Wij doen aan sociale tewerkstelling, waarbij we mensen inschakelen die op de gewone arbeidsmarkt weinig of geen kansen hebben. Zo krijgt De Collectie nog een sociaal staartje, want als alles goed verloopt, zal het voor meer sociale tewerkstellingsplaatsen zorgen. Er komt dan immers een heel pak textiel bij: De Kringwinkel Antwerpen verwacht op termijn zo’n 1200 ton textiel op jaarbasis. We kochten dan ook al een nieuwe sorteermachine, waarmee onze mensen op een ergonomische manier een groter volume kunnen verwerken. En ook de andere partners van De Collectie doen investeringen, onder meer in nieuwe ophaalwagens en extra verkooppunten.”

Nog meer naamsbekendheid

“De Collectie is natuurlijk nog een jong project. We hopen dan ook op nog meer naamsbekendheid”, pikt Pamela terug in. “Ook de samenwerking tussen ons en De Collectie, en tussen De Collectie-leden onderling is nog pril. We zitten dus nog vaak samen om het project verder uit te bouwen en om kinderziektes - die nu eenmaal bij nieuwe initiatieven horen - weg te werken. Maar we vinden het alvast allemaal een mooi én uitdagend project om ons voor in te zetten.”

Textielkringloop volledig sluiten

“Vandaag wordt al volop aan lokaal hergebruik gedaan: De Collectie verkoopt al in meer dan tien winkels opgehaald textiel”, vat Sam tevreden samen. “Daarnaast willen we - net als de stad - nog meer inzetten op het volledig sluiten van de textiel-kringloop: niet alleen verkopen, maar textiel ook hergebruiken als grondstof voor bijvoorbeeld portefeuilles of kussenslopen. Er lopen al enkele initiatieven, maar dat mag nog meer worden. De toekomst biedt dus nog heel wat opportuniteiten.”

Meer informatie over De Collectie

Lees meer inspirerende verhalen over samenwerken met maatwerkbedrijven

Sectoren: 
Deel deze pagina: