Stadslab2050 zoekt oplossingen voor opwekken van hernieuwbare energie op lokale schaal

Kunnen we een grote sprong maken in het gezamenlijk opwekken van hernieuwbare energie op lokale schaal? We spreken hier niet over een paar PV panelen, maar over het opwekken van redelijk wat megawattpiek. Het wordt pas echt interessant als we die energie nog lokaal gaan delen en opslaan, als we werken met buurtbatterijen of energie doorsluizen tussen buren. Of als ‘demand-side management’ een rol kan spelen in het tijdelijk aan en afschakelen van energie.

Heel wat bedrijven zitten met slimme oplossingen. Deze variëren van micro-grids, over batterij-opslag, auto’s of bedrijfsvoertuigen koppelen aan het energienet, sturen van de energievraag, nieuwe manieren van energie opwekken of virtuele powerplants. Het is tijd om heel wat van deze nieuwe oplossingen ook in een levend labo als de stad Antwerpen te gaan testen. 

Het einddoel?

Stadslab2050 gaat voor ambitieuze projectvoorstellen. Dit kunnen haalbaarheidsstudies zijn, maar evengoed grotere projecten die voor financiering ingediend worden. Evengoed hebt u een pasklare oplossing zitten die nu klaar is om in een stadsomgeving getest te worden. Zolang het maar ambitieus is en de energietransitie een stap dichterbij brengt.

Praktisch

Op 31 mei en 8 juni, telkens van 9.30u tot 12.30u organiseert Stadslab2050 workshops in de Watt–toren, Mechelsesteenweg 271.

Meer info en inschrijven

Thema's: 
Deel deze pagina: